Se zálohou na energie lidem nepomůžeme, říká Maláčová

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 27. 10. 2021 17:10 aktualizováno 27. 10. 2021 17:30 | 22 komentářů
Se zálohou na energie lidem nepomůžeme, říká Maláčová

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Janou Maláčovou (ČSSD) dnes oznámilo, že nedisponuje žádným nástrojem, který by mohl stovkám tisíc lidí poskytnout rychlou pomoc s prudkým zdražením energií. Dosavadní nástroje – mimořádnou okamžitou pomoc a dávky na bydlení – lze využít až později, vysvětluje.

Kvůli ukončení činnosti dosavadních dodavatelů, především ze skupiny Bohemia Energy, musely domácnosti přejít k dodavatelům poslední instance (DPI) a v extrémně krátkém termínu zaplatit několikanásobně vyšší zálohy na energie v řádech i desítek tisíc korun. Krach dodavatelů a zkušenost s režimem poslední instance se dotkly skoro pětiny (19 %) lidí, ukázal čerstvý průzkum agentury STEM/MARK. Dokonce každý druhý zná v okolí někoho, kdo tento problém musí řešit. 

„V tuto chvíli je třeba, aby zákazníci neprodleně požádali o uzavření smluv na běžnou dodávku energií, to znamená, aby přešli z režimu DPI do standardního režimu a požadovali neprodleně po DPI vyúčtování reálné spotřeby. Následně na toto vyúčtování lze využít mimořádnou okamžitou pomoc – jednorázovou dávku vyplácenou Úřadem práce ČR, a to na pokrytí zvýšených nákladů domácnosti v případě, že na pokrytí nákladů vlastními silami objektivně nebudou mít dostatek prostředků,“ doporučuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) dnes řekl, že mnohonásobně vyšší zálohy může řešit i dávka mimořádné okamžité pomoci od úřadů práce. Podle Maláčové to však není reálné. „Nárok na mimořádnou okamžitou pomoc mají jenom lidé v hmotné nouzi. Úřad práce má tedy povinnost zjišťovat jejich příjmy, takže to není rychlé a okamžité řešení a dotklo by se jenom zlomku domácností,“ vysvětluje Maláčová. Chce zabránit tomu, aby se lidé v pátek – po čtvrtečním volnu – vrhli na úřady práce a způsobili tam kolaps.

Maláčová prosazuje koordinovanou akci na úrovni celé vlády. Nejrychlejším a administrativně nejméně náročným řešením by podle ní byla státní dotace, půjčka či garance pro dodavaele poslední instance. Ve hře je také bezúročná půjčka pro domácnosti, jak navrhují odbory. Připomněla i takzvané energošeky, o nichž v září mluvil Havlíček. Ten ale nakonec dal přednost odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje (maximálně 1500 korun ročně za domácnost) a dočasnému zrušení DPH (21 %) – ani jedna z těchto úlev však lidem nepomůže s rychlým zaplacením mnohonásobně vyšší zálohy. 

Podávají pomocnou ruku?

Zdroj: Shutterstock

Nepoctiví prodejci lidem nabízejí pomoc s výběrem nového dodavatele, ale jejich služby ale mohou přivést zákazníky do ještě větších problémů, upozorňuje Energetický regulační úřad.

Energošmejdi nabízejí „pomoc“. Vyjde draho, varuje úřad
 

Pokud jde o celkové promítnutí růstu cen energií do dávek na bydlení, je prý ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) připraveno ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a regulačním úřadem „nastavit dávkovou pomoc tak, aby jako jeden z nástrojů veřejné politiky pomohla domácnostem s pokrytím zvýšených nákladů na ceny energií“. Tato úprava však podle MPSV vyžaduje legislativní změnu a navýšení prostředků v rozpočtové kapitole MPSV. Pro nastavení dávkové pomoci je nezbytná alespoň základní predikce vývoje cen na trhu s energiemi a transparentní chování dodavatelů, dodává.

„Ministerstvo má za to, že výše záloh je dodavateli institutu poslední instance stanovená nestandardním způsobem a lze očekávat, že situace po vyúčtování reálné spotřeby při ukončení odběru od DPI bude výrazně odlišná. Nastalá situace musí být řešena z úrovně státu vůči dodavatelům energií, který v oblasti trhu s energiemi zastupuje ministerstvo průmyslu a obchodu a Energetický regulační úřad,“ napsalo ministerstvo v dnešním prohlášení.

„Domníváme se, že nepřípustným způsobem selhala základní ochrana spotřebitele v situaci, kdy odebíraná komodita slouží k zajištění základní životní potřeby, a pokud skutečně „energetická“ legislativa neumožňuje spotřebitele dostatečně ochránit v případě, kdy je možné náhlé ukončení smluvního vztahu s dodavatelem, měl být k dispozici garanční fond státu a stanovena povinnost dodavatelů vytvářet rezervy jakožto systémový nástroj pomoci,“ poznamenává ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2021 21:02, zdenda

Senátoři to vyřešili ihned, bohužel jen pro sebe a jim podobným. Opravdu potřebujeme senát ?

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 10. 2021 10:11

to je dobre energie jsou jeste porad moc levny cesi jsou druhorady narod

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services