Bývalý člen podsvetia Ladislav Badó žiada o obnovu konania starej vraždy spred 24 rokov
27.10.2021 17:34

Bývalý člen podsvetia Ladislav Badó žiada o obnovu konania starej vraždy spred 24 rokov

Ladislav Badó Zdroj: Robo Hakl
Uložiť článok
Vypovedať na okresnom súde v Prešove budú v januári viacerí členovia podsvetia a bývalý bos Mikuláš Černák.

PREŠOV: Obnovu konania v prípade starej mafiánskej vraždy žiada na prešovskom okresnom súde bývalý člen košického podsvetia z gangu kolárikovcov Ladislav Badó. Cíti sa byť nevinný v prípade zabitia Petra Klešča v byte na košickej Kustrovej ulici v roku 1997.

Poukázal na výpovede viacerých členov podsvetia a bývalého bosa Mikuláša Černáka, podľa ktorých sa tohto skutku nezúčastnil. S rovnakou požiadavkou prišiel aj černákovec Slavomír Surový, ktorého predviedli na prešovský súd pred týždňom, no pojednávanie vtedy odročili.

Doplnili dokumenty v prospech Badóa

Badó v snahe domôcť sa obnovy konania poukazuje na slová Mikuláša Černáka a Igora Lavrinčíka, ktorí už vypovedali v prípade žiadosti o obnovu konania u Surového. Vo svojich výpovediach ani Černák ani Lavrinčík neuviedli meno Badóa ako osoby, ktorú by s vraždou Klešča spájali.

Okrem toho Badó poukazuje aj na to, že k jeho odsúdeniu prispelo svedectvo Alexandra Horvátha, ktorý však až príliš často výpovede mení.

Na osobnom vypočutí tejto trojice ale Badó netrval. Pôvodne si totiž myslel, že jeho prípad spoja so Surovým.

„Jediný, kto ho usvedčuje, je Horváth, ten menil viackrát výpovede, dokonca Badóa a jeho obhajcu vydieral,“ reagoval Maroš Minčík, advokát Badóa.

Senátu predložil aj kópiu rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu z tohto roka. Jeho klient bol obžalovaný z podielu na pokuse o vraždu bossa košického podsvetia Róberta Holuba, aj v tomto prípade na základe svedectva Horvátha. Senát ho oslobodil a v tejto časti rozsudku sa prokuratúra neodvolala, takže je právoplatný. Podľa Badóovho advokáta je to „ďalší dôkaz, ktorý preukazuje to, že minimálne z vraždy Klešča absentuje dôvod na to, aby bol ďalej odsúdený.“

Súčasne advokát súdu odovzdal aj časť z trestného oznámenia Nikolu Pajdiča z roku 2012 na košickej kriminálke. Vyjadruje sa tam aj k vražde Klešča v Košiciach, v ktorej chce Badó obnovu konania. Pajdič v oznámení tvrdil, že „na robote pri vražde“ mali byť Karol Szatmáry, Erik Adamčo, Albín Sisák, Zsolt Ballók a Lojzo (Čistič) - teda úplne iní ľudia, než tí, čo sú za ňu odsúdení.

„Viem, že na tú prácu išli na osobnom motorovom vozidle, ak sa nemýlim, lebo je to už dávno, tak to bol červený kabriolet Ford Escort, na ktorom vtedy chodil Zsolt Ballók. Viem, že Zsolty bol šofér, Erik ostal na schodoch v bytovke, kde sa mal skutok odohrať. Karči, čiže Szatmáry, Lojzo a Albi mali ísť dnuká do bytu. Viem, že zvonka vykopoval dvere Albert Sisák, čo sa nepodarilo na prvýkrát. Viem, že Karol Szatmáry a Lojzo mali zbrane s tlmičom a Albert Sisák bez neho,“ píše sa v zápisnici, ktorú čítal obhajca Badóa.

Albi podľa výpovede Pajdiča pôvodne nemal strieľať, lenže vystrelil. Obhajca preto navrhol vypočuť Ballóka a zároveň aj predchádzajúceho majiteľa Fordu Róberta Illéša z Košíc. Súdu aj poskytol jeho telefónne číslo a poznamenal, že by tento muž mal mať vedomosti ku skutku.

Stretnú sa v januári

Súd po krátke prestávke rozhodol, že predvolá Černáka, Lavrinčíka a Horvátha 19. januára 2022.

„Súdu sme predložili dôkazy, ktoré poukazujú na skutočnosť, že odsúdený Badó nemal absolútne žiaden motív spáchať minimálne jeden zo skutkov, ktorý sa mu kladie za vinu,“ povedal po skončení advokát Minčík.

Na základe výpovedí Mikuláša Černáka je podľa advokát zrejme, že odsúdený Badó nebol nikdy v byte na Kustrovej ulici v Košiciach, kde sa stala vražda Klešča.

„Odsúdený Badó nemal motív vraždiť pre pomstu za pána Holuba a o pár dní pre vraždu Kromku, je to nonsens,“ poznamenal Minčík.

Viac o prípade:Záhada mafiánskej vraždy: Sedia za smrť Klešča tí členovia podsvetia, ktorí ho majú na svedomí?

Konkurenčný boj v podsvetí

Vražde Klešča v roku 1997 predchádzal boj konkurenčných skupín v podsvetí. Niekoľko dní pred ňou sa pokúsil Alojz Kromka alias Čistič zastreliť bosa podsvetia východného Slovenska Róberta Holuba na čerpacej stanici v Košiciach. Šéf Holub chcel zistiť, kde sa ukrýva, a tak uniesli brata Kromku Jána. Vylákať ho mal práve Peter Klešč. Jána Kromku odviezli do garáže Holubovho domu vo Vajkovciach, kde z neho chceli doslova vymlátiť informácie o Alojzovi. Brat o úkryte nič nevedel, nepatril do podsvetia. Neskôr ho dobili, odviezli autom na pole, zastrelili a telo podpálili.

Iba jediný deň po Kromkovej brutálnej vražde strelec v bratislavskom hoteli Danube vážne zranil Holuba, ktorý skončil v bezvedomí na jednotke ARO nemocnice na bratislavských Kramároch.

Týždeň po tomto opakovanom pokuse o likvidáciu Holuba zastrelili v Košiciach aj Klešča, pričom pôvodným plánovaným terčom útoku bol údajne brat bosa Košíc Jozef Holub. Oficiálnou verziou motívu vraždy mala byť akási odveta za vraždu Kromkovho brata, teda aby Róbert Holub vedel, aké je to prísť o brata.

Petra Klešča rozstrieľali, keď ležal na gauči. Jozef Holub sa vtedy nachádzal v kúpeľni a podarilo sa mu utiecť.

Bos Holub sa o pokuse zlikvidovať jeho brata už nikdy nič nedozvedel, z kómy sa neprebral. Vrah ho dorazil 5. októbra 1997, keď ho samopalom rozstrieľal cez okno na oddelení ARO kramárskej nemocnice.

Rôzne výpovede člena podsvetia

V roku 2004 sa o prípade vraždy Petra Klešča, ale aj Jána Kromku rozrozprával člen košického podsvetia Alexander Horváth. Policajtom sa priznal, že sa podieľal na pokuse o vraždu Holubovho brata, pri ktorom zahynul Klešč. Namočení v tom mali byť Mikuláš Černák, Karol Kolárik, Karel Szatmári, Slavomír Surový, Ladislav Badó a napokon samotný Horváth.

Prípad sa na súde riešil spoločne s ďalšou mafiánskou vraždou, ktorej obeťou bol Ján Kromka – brat zabijaka podsvetia Alojza Kromku, ktorý dostal od médií prezývku Čistič. V prvom procese súd v roku 2006 oslobodil spod obžaloby z Kleščovej vraždy tak Černáka, ako aj Badóa so Surovým. V druhom procese po zrušení prvotného rozsudku už padali prísne tresty: Černákovi síce stíhanie zastavili, Badó a Horváth, ktorí sa mali okrem Klešča podieľať aj na vražde Kromku, dostali po 23 rokov a Surový len za vraždu Klešča 15 rokov.

Priznal sa, že klamal

Alexander Horváth menil výpoveď aj v prípadoch vrážd Kromku a Klešča, za ktoré je odsúdený na 23 rokov. Policajtom najprv dopodrobna vyrozprával, ako tieto skutky spáchal s ostatnými mafiánmi.

Prehovoril vraj preto, že sa bál Černáka a Badóa, ktorý sa mu mal vyhrážať.

Horváth neskôr svoju účasť na vraždách poprel, vraj o nej vedel len z rozprávania Kolárika. Podľa jeho ďalšej verzie mali ísť Klešča zabiť Badó, Szatmári, Surový a Alojz Kromka. Súdy napokon uverili Horváthovým prvotným výpovediam, v ktorých sa priznával.

O niekoľko rokov neskôr Horváth v policajnom výsluchu k inému prípadu, konkrétne k už spomínanej vražde Róberta Holuba, vyhlásil nasledovné:

„V trestnej veci vraždy Petra Klešča a pokusu o vraždu Jozefa Holuba som bol ja právoplatne odsúdený na základe môjho nepravdivého priznania a krivo som obvinil Mikuláša Černáka, Slavomíra Surového, Ladislava Badóa a Karla Szatmáriho,“ povedal Horváth.

Surový čaká na verdikt

Surovému už súd povolil obnovu konania. Vypočul Černáka aj ďalších svedkov. Horváth sa mu dokonca za krivú výpoveď ospravedlnil. Naposledy, pred týždňom, prišiel na prešovský okresný súd vypovedať aj Lojzo Kromka, prezývaný ako Čistič, odsúdený na doživotie. Súd museli odročiť pre neprítomnosť členky senátu. Sudca chce v tomto prípade rozhodnúť ešte tento rok, tesne pred vianočnými sviatkami.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Mafia, Vražda
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.