Šéf polície Hamran v Ide o pravdu o úniku nahrávok z chaty: Policajti pôjdu na detektor. Vinník bude stíhaný a prepustený

Prezident Policajného zboru Štefan Hamran pripravuje reformu polície. „Osem krajských riaditeľstiev je veľa, stačili by tri plus Bratislava,“ povedal v relácii Ide o pravdu. Posilnené by mali byť poriadkové zložky v regiónoch, a NAKA o špičkových vyšetrovateľov.

27.10.2021 17:30
debata (318)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Štefana Hamrana v relácii Ide o pravdu.

Video

Únik videonahrávky z Poľovníckej chaty, na ktorej sú zachytení opoziční politici Robert Fico a Robert Kaliňák (obaja Smer) spolu s advokátmi, chce riešiť dočasný šéf polície Štefan Hamran.

„Všetci, ktorí prišli do styku s nahrávkou, pôjdu na detektor. Odhalený vinník bude trestne stíhaný, a prepustený zo zboru,“ vyhlásil v relácii Ide o pravdu.

Na otázku, či dôveruje policajnej inšpekcii, ktorá dostala k prípadu trestné oznámenie, odpovedal šéf polície jednoznačne: “Verím inšpekcii, aj keď sa niektorí príslušníci spreneverili svojmu poslaniu. Je tam veľa slušných ľudí.“

Narážal na nedávne udalosti, keď inšpekcia obvinila štyroch vyšetrovateľov NAKA, a tí skončili vo väzbe. Po niekoľkých dňoch boli prepustení, a vrátili sa do práce. Prípadom sa zaoberal Krajský súd v Bratislave, ktorý celú akciu vyhodnotil v neprospech inšpekčnej služby.

„Či v tom nebola zainteresovaná SIS nemôžem vylúčiť,“ reagoval policajný prezident na otázku o možnej spravodajskej hre. Nepoprel, že sa snažia odhaliť agentov medzi policajtmi, a nebráni sa ani zmene zákona, ktorá by takúto kombináciu zakázala.

Pripravovanú zmenu zákona, ktorá by vrátila ministrovi vnútra právomoc vybrať si policajného prezidenta, Štefan Hamran víta. Nepoprel záujem o najvyššiu policajnú pozíciu, aj keď priznal, že do vyhláseného výberového konania sa ešte neprihlásil.

„Ale neviem, či si minister Roman Mikulec (OĽaNO) vyberie mňa alebo niekoho iného, je to jeho výber,“ dodal.

Momentálne sa Hamran venuje viacerým zmenám v polícií, kde prioritou je spustenie činnosti národného centra osobitného druhu kriminality, a to od decembra. Riešiť bude počítačovú kriminalitu, enviro kriminalitu či cieľové pátranie.

Začiatkom roka by mala byť hotová reforma polície, ktorá pravdepodobne zníži počet krajských riaditeľstiev z ôsmich na tri, a vznikne samostatné riaditeľstvo Bratislava.

Podľa policajného prezidenta to nebude znamenať prepúšťanie: „Potrebujeme výrazne posilniť poriadkové zložky v regiónoch,“ upresnil. Zmenami prejde NAKA, ktorá by mala získať posilu viac ako dvadsiatich špičkových vyšetrovateľov.

Odkiaľ prídu? „Šikovní ľudia sú na okresoch a krajoch, a my ich stiahneme,“ vysvetlil Hamran. Nevylúčil zlučovanie niektorých okresných riaditeľstiev, ktoré podľa analýz majú nízky počet ľudí a výkonov.

„Som striktne proti čistkám, ale nebudem spolupracovať s niekým, kto nemá moju dôveru,“ pripomenul v súvislosti s chystanými výmenami na pozíciách krajských riaditeľov polície.

Čo sa zmení po bitke medzi fanúšikmi na zápase Trnavy s bratislavským Slovanom? Bude databázu chuligánov vytvárať ministerstvo vnútra? Dostanú najväčší previnilci doživotný zákaz vstupu na hromadné podujatia? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s policajným prezidentom Štefanom Hamranom.

VIDEO: Štefan Hamran o futbalových chuligánoch.

Video

© Autorské práva vyhradené

318 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Štefan Hamran