Neomalenost se v rodině bývalého prezidenta Donalda Trumpa (75) patrně dědí. Jinak si nelze vysvětlit chování jeho syna Donalda juniora, jenž po nešťastné nehodě, při níž herec Alec Baldwin zastřelil kameramanku Halynu Hutchinsovou (†42) a postřelil režiséra Joela Souzu (48), dal do prodeje trička s nápisem: „Zbraně nezabíjejí lidi, Alec Baldwin je zabíjí.“ Jedná se o parafrázi na známou hlášku: „Zbraně nezabíjejí, zabíjejí lidé.“ Cena triček je 27,99 dolarů (tedy necelých 620 korun).

Oba Trumpové patří mezi velké zastánce zbraní, na rozdíl od Baldwina, jenž je zarytým pacifistou. I na tento fakt junior poukázal na sociální síti, kde sdílel fotku smutného herce s popiskem: „Ten výraz, když hňup, co je proti držení zbraní, zabije víc lidí, než se kdy podaří vaší rozsáhlé sbírce střelných zbraní.“ Mnozí spekulují, že je toto drsné chování jakousi pomstou za to, jak se Alec Baldwin před volbami, které nakonec vyhrál Joe Biden (78), veřejně vymezoval proti politice bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Také jej parodoval v show Saturday Night Live, za což získal cenu Emmy.

VIDEO: Tady se to stalo: Alec Baldwin zastřelil kameramanku a postřelil režiséra.

Video
Video se připravuje ...

Tady se to stalo: Alec Baldwin zastřelil kameramanku a postřelil režiséra. reuters

Trump jr. rovněž hlasitě požaduje řádné vyšetření celé události. „Mám spoustu otázek. Proč byla pistole použitá při natáčení nabitá a schopná střílet? Proč herec mířil pistolí na kameramana a mačkal spoušť? Proč ti, kteří zbraně tak nenávidí, nemají problém z nich profitovat? Proč se ti, kteří zbraně nenávidí a mají z nich zisk, nenaučí základní bezpečné zacházení se zbraní, aby si tyto věci mohli sami zkontrolovat?“ ptal se na sociální síti provokativně, div že nevyvolal lynč herce, jenž se proslavil například ve snímcích Beetlejuice, V moci posedlosti či Hon na ponorku.

Zatímco někteří se synem bývalého prezidenta a zároveň movitého podnikatele souhlasili, od většiny se dočkal kritiky. Za to, že zbraň měla být nabitá slepými kulkami, nemohl herec, jenž pouze dostal rekvizitu do ruky, ale podle všeho šlo o selhání na více frontách. Vinu by měla nést například zbrojířka Hannah Gutierrezová-Reedová (24), která za zbraně na place zodpovídá, či asistent režie Dave Halls, jenž pistoli označil za „studenou“ (tedy ve filmařské hantýrce bezpečnou), aniž by ji předtím zkontroloval. Dokonce ani rodinní příslušníci zesnulé kameramanky z incidentu neviní Aleca Baldwina…
Fotogalerie
71 fotografií