Video placeholde

Kalousek: Nechci být rukojmím neočkovaných; Stoniš: Jenže i očkovaný může roznášet covid

„Vláda to nezvládla, čísla o tom svědčí, kvůli jejímu populismu zemřely desetitisíce lidí, ale souhlasím s tezí, že to, co teď prožíváme, je pandemie neočkovaných. Nechci být rukojmím dvou až tří milionů neodpovědných lidí, kteří se odmítají očkovat. Tím mi mohou omezit například přístup ke zdravotní péči. Jejich neodpovědnost nejsem schopen pochopit,“ říká Miroslav Kalousek.

Šéfredaktor Reflexu naproti tomu nesouhlasí s tvrzením, že jde o pandemii neočkovaných. „Už jen kvůli aktuálním datům, která ukazují, že covid-19 šíří i očkovaní a zjevně budou i nadále. Přesto se vláda rozhodla tvrdě postupovat jen proti neočkovaným – placením a omezením délky platnosti testů, snahou o omezení pohybu neočkovaných atd.“ On sám má pro lidi, kteří se odmítají očkovat, pochopení. „Z jejich strany jde o krizi důvěry v to, co kolem slyší od vlády i různých jejích „expertů“.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Jen si vezměte, co všechno jsme se od nich za poslední rok a půl dozvěděli: Očkovaný se nemůže nakazit, pak že se nakazit může, ale nedostane těžší průběh nemoci, pak zase že na JIPce vlastně skončit může, ale jen výjimečně, že očkování je tečka, ale vlastně taková tečka to není… a tak dále.“ Kalousek a Stoniš se nicméně shodli, že za velkou a zásadní chybu vlády se dá považovat fakt, že nedokázala přesvědčit k očkování téměř půl milionů seniorů, kteří jsou nejrizikovější skupinou. „Místo toho jsme byli svědky absurdních očkovacích kampaní s výhrou v podobě mobilu nebo tenisek,“ připomíná Stoniš, který očekává, že se k problému covidu racionálněji postaví příští vláda. „To je opravdu složitější kampaň než ty stupidity, které vidíme v televizích. Je třeba jít od dveří ke dveřím a individuálně seniory přesvědčovat. Jde přece o jejich život,“ doplňuje Kalousek.

Zároveň v této souvislosti odmítl, že by se zástupci budoucí vládní koalice měli už teď podílet na covidových opatřeních spolu s Babišovou vládou. Tu absolutní odpovědnost má stále dosluhující vláda Andreje Babiše. To, že pozvala zástupce dnešní opozice k řešení pandemie, je průhlednou snahou najít spolupachatele, nic jiného, shodli se oba diskutující.

Měly by se uznávat protilátky? Odjede Adam Vojtěch v listopadu do Finska jako český velvyslanec, a pokud ano, bude hned odvolán? Postupuje sestavování budoucí koalice rychle, nebo pomalu? I na tyto otázky odpovídají aktuální Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.

Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše je pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním Youtube kanále a všech hlavních podcastových platformách.