Hlavní obsah

EU ztratila s Varšavou trpělivost, zní Polskem

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko musí denně platit pokutu milion eur (25,7 milionů korun) za nezastavení činnosti disciplinární komory nejvyššího soudu. Rozhodnutí Soudního dvoru Evropské unie, který trest uložil, vyvolalo vlnu reakcí politiků, médií i obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Ústavní soud ve Varšavě

Článek

„Skutečně jde o dramaticky vysokou pokutu, ale adekvátní vzhledem k nečestnostem a nedůvěryhodným krokům, které se v polském soudnictví dějí. Soudní dvůr dospěl k závěru, že polská vláda chce EU oklamat, a proto uložil trest,” uvedl ve středu senátor a bývalý ministr spravedlnosti Krzystof Kwatkowski z opoziční Občanské platformy (PO).

Dodal, že Soudní dvůr EU si „všiml toho, co my vidíme celou dobu”.

Nejde o drobné

„K čemu vám to v Právu a spravedlnosti (PiS) všechno bylo?” položil si otázku v rozhovoru pro Onet.pl vicemaršálek Sejmu za opoziční Polskou lidovou stranu (PSL) Piotr Zgorzelski.

Polsko dostalo od EU další pokutu, tentokrát milion eur denně

Evropa

K denní pokutě půl milionu eur za nezastavení těžby v dole Turów nedaleko hranic s Českou republikou přibyl teď další milion eur. „Tady přece nejde o žádné drobné, na které se bude muset složit celá země,” uvedl Zgorzelski.

Kritikou nešetřil ani portál natemat.pl. Ten napsal, že Polsko má to, co si vicepremiér Jaroslaw Kaczyński s ministrem spravedlnosti a generálním prokurátorem v jedné osobě Zbigniewem Ziobrem přáli. „Provokovali EU, až ztratila trpělivost,” dodal.

Jen se trochu opozdilo

„Lidé, k čemu ta panika? Ještě jsme žádnou pokutu nezaplatili,” prohlásil jeden z lídrů PiS a vicemaršálek Sejmu Ryszard Terlecki.

Bloomberg: Polsku kvůli pokutě za důl Turów hrozí krácení plateb z rozpočtu EU

Zahraniční

Na dotaz novinářů, proč Polsko i přes slib, který premiér Mateusz Morawiecki dal europoslancům, že zruší disciplinární komory, odpověděl: „Trochu se to opozdilo. Ale nepřehánějme, od slibu uběhlo jenom pár týdnů.”

Jiného názoru je mluvčí disciplinární komory Piotr Falkowski. Komora, která má za úkol trestat vládě neposlušné soudce, podle jeho vyjádření neplánuje na své dosavadní činnosti nic měnit. „Dokud nedojde k legislativní změně, budeme nadále plnit své ústavní povinnosti,” zdůraznil.

Spor o kárný režim polských soudců je součástí širší pře o polskou justiční reformu, jejíž části podle unijní justice ohrožují nezávislost soudnictví v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám