Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

V USA vydali první pas s neutrálním pohlavím X. Jde o milník pro lidi, kteří se nepovažují za ženu ani za muže

ilustrační snímek foto: Profimedia.cz

Americké úřady vydaly první cestovní pas, ve kterém je pohlaví nositele označené neutrálním X. Jak ve středu napsala agentura AP, jde o milník pro lidi, kteří se nepovažují za ženu ani za muže. Není však jasné, zda nový pas má nebinární Dana Zzyym z Colorada. Právě tento Američan o možnost genderově neutrálního dokladu dlouho bojoval.
  18:36

Zvláštní zmocněnkyně pro komunitu leseb, homosexuálů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) Jessica Sternová vydání pasu označila za historickou a oslavy hodnou událost.

Vládou vydávané dokumenty se tím podle ní přibližují realitě, v níž existuje širší škála charakteristiky lidské sexuality než pouze dvě, jež se používaly dosud. „Jestliže někdo dostane doklad totožnosti odpovídající tomu, s čím se on sám identifikuje, má důstojnější a úctyhodnější život,“ řekla.

Pas vydalo ministerstvo zahraničí, neuvedlo však komu. Zástupce ministerstva také odmítl říci, zda je příjemcem člověk jménem Dana Zzyym. Tento obyvatel státu Colorado odmítá úřadům říci, zda se považuje za muže či za ženu a soudí se s ministerstvem zahraničí od roku 2015.

Úřad odmítl této osobě pas vydat, protože v žádosti nebyla zaškrtnuta kolonka pohlaví. Nad políčka M a F bylo rukou vepsáno neutrální. Žadatel se dožadoval zavedení třetího políčka s označením X.

Zzyym má podle lékařů obojetné pohlavní charakteristiky, byl vychováván jako chlapec, ale později dospěl k přesvědčení, že není mužem ani ženou. Sloužil u námořnictva jako muž, ale při následném univerzitním studiu se identifikoval jako pohlavně neutrální. 

Pohlaví v občance je zbytečné, není třeba k identifikaci, apelují Piráti

Neochota ministerstva vydat mu pas ho připravila o možnost odjet do Mexika na setkání mezinárodní organizace sdružující lidi jako on.

Ministerstvo zahraničí v červnu oznámilo, že hodlá na žádosti o pas zavést kromě alternativ M a F ještě třetí možnost. Upozornilo však, že to bude znamenat rozsáhlé změny v počítačových systémech, takže to nějakou dobu potrvá.

Pokud se uváděný druh pohlaví nebude shodovat s tím, jaký dotyčný či dotyčná uvedli na jiných dokladech, nebude už v případě vydávání pasů ministerstvo zahraničí požadovat lékařský certifikát. Žadatel může zaškrtnout alternativu, jakou si zvolí.

Vydáním pasu s označením pohlaví jako X se Spojené státy přiřadily k Austrálii, Novému Zélandu, Nepálu a Kanadě. Tyto státy umožňují občanům mít v pase uvedeno i jiné než ženské nebo mužské pohlaví.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!