Hlavní obsah

Na place Baldwinova filmu se našly stovky nábojů –⁠ i ostrých. Stíhání herce je stále ve hře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Fe

Na ranči Bonanza Creek, kde při natáčení filmu herec Alec Baldwin omylem zastřelil kameramanku Halynu Hutchinsonovou, policie zajistila nejméně 500 nábojů, včetně ostrých. Ve středu to na tiskové konferenci řekl šerif okresu Santa Fe Adan Mendoza. Tamní prokurátorka navíc upozornila, že revolver, ze kterého Baldwin vystřelil, byla skutečná zbraň, a ne imitace. Ve hře je stále vznesení obvinění z trestného činu.

Foto: Jim Weber, ČTK/AP

Zdrcený herec Alec Baldwin před budovou šerifa Santa Fe

Článek

„Bylo tam celkem 500 nábojů. Jedná se o mix slepých, školních a těch, u kterých se domníváme, že jde o ostré náboje,” řekl novinářům šerif Mendoza s dovětkem, že vyšetřovatelé nyní čekají na zprávu z balistiky.

K tragické události došlo, když Baldwin (který je zároveň producentem filmu) trénoval tasení revolveru z pouzdra a namířil ho na kameru, když zazněl výstřel. Podle dostupných informací dostal herec revolver do ruky se slovy, že jde o „cold gun” (chladnou zbraň), což má ve filmařské hantýrce znamenat, že je zbraň nenabitá.

Se zbraněmi zacházela ledabyle. Zbrojířka z Baldwinova filmu měla problémy už dřív

Amerika

Skutečnost byla ale jiná, jak vyplývá ze středečního brífinku. To, co Baldwin proti kameramance omylem vypálil, byl ostrý olověný projektil.

„Ta zbraň v sobě obsahovala i další náboje,” dodal Mendoza. Neupřesnil, zda šlo o náboje slepé, školní (dummy rounds, chybně nazývané cvičné), nebo ostré. Není tak vyloučeno, že mohlo dojít k ještě větší tragédii.

Poslední slova postřelené kameramanky: Necítím nohy

Amerika

Policie na místě činu zajistila ještě dvě další zbraně. Ty jsou ale podle šerifa znehodnocené a nefungují.

Byla to normální zbraň, ne rekvizita

Prokurátorka Mary Carmacková-Altwiesová, která má případ na starost, v rozhovoru pro deník New York Times uvedla, že možná vznese proti některým lidem obvinění ze spáchání trestného činu. Už teď je jasné, že při natáčení došlo k sérii několika pochybení a nerespektování bezpečnostních opatření pro zacházení se zbraněmi.

Baldwinovi podal zbraň asistent režiséra. Stížnostem kvůli bezpečnosti čelil už dřív

Amerika

„V tuto chvíli je na stole všechno, včetně vznesení obžaloby,” řekla.

Vyzvala také novináře, aby přestali psát, že Baldwin střílel z rekvizitní zbraně, v angličtině nazývané „prop gun”, což vyvolává dojem, že šlo o imitaci. Podle ní je takové označení chybné.

Tragédie byla na spadnutí. Z Baldwinovy rekvizity omylem vystřelil i jeho dublér

Amerika

„Byla to skutečná zbraň,” upozornila. ”Byla to starožitná zbraň odpovídající době, ve které se film odehrává.”

Halyna Hutchinsová
Narodila se v roce 1979 na Ukrajině a věnovala se žurnalistice, kterou v Kyjevě vystudovala. Poté ji zlákal film, spolupracovala s několika dokumentárními produkcemi v Evropě, než se přestěhovala do Los Angeles. V roce 2013 se přihlásila na Americký filmový institut a magisterský program dokončila o dva roky později.
Podílela se na více než 30 filmech, točila především oceňované nezávislé filmy. Pracovala na dramatu Blindfire, hororu The Mad Hatter nebo komedii To the New Girl.
Sama sebe označovala za neklidného snílka. Zemřela ve čtvrtek 21. října poté, co ji zasáhla kulka ze zbraně, která měla při natáčení filmu Rust sloužit jako rekvizita.

Reklama

Výběr článků

Načítám