Pirát Lipavský jako ministr zahraničí? Jako první by nejspíš narazil na vlastní vládu

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Podle posledních informací o sestavování nové vlády by ministrem zahraničí mohl být Pirát Jan Lipavský. Tomu by se vládní džob určitě hodil, voliči ho totiž vykroužkovali ze sněmovny. Jinak je to ale ironie: právě Piráty by si totiž zrovna se zahraniční politikou moc nespojili snad ani vlastní členové. Navíc Lipavský ve funkci případně nejvíc narazí na vlastní vládu.

Ano, i Piráti o zahraniční politice v minulosti mluvili, ne však úplně tak, jak by si sami přáli: jejich šéf Ivan Bartoš nás před volbami dokola zkoušel přesvědčovat o tom, že už dozrál a je si proto jistý naším členstvím v EU a NATO. Bartoš by nyní mohl být ministrem a vicepremiérem pro digitalizaci, což je sice pirátská mantra, ani lídr trojkoalice SPOLU a její pravděpodobný příští premiér Petr Fiala ale zatím neví, jaké pravomoci by k téhle funkci útěchy případně patřily.

Pravda, ministerstvo zahraničí je hlavně cestovka za cizí peníze, dávno nejde o nic silového. I zahraniční politiku do Bruselu významně přesunula Lisabonská smlouva, což nejlíp v praxi ukazuje i končící ministr zahraničí ČSSD Jakub Kulhánek: svou funkci v podstatě zredukoval do přednášení melodických projevů, které nejvíc poslouchá on sám. Pravda ale taky je, že i Piráti mají pár vlastních „zahraničních“ nápadů.

Jestli je ale Lipavský zkusí skutečně prosazovat, pak ve vlastní vládě nejspíš nejvíc narazí hlavně na ODS.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • S jakými návrhy v zahraniční politice by Piráti mohli v nové vládě narazit?
  • A proč by novou vládu mohla doběhnout slova expremiéra Petra Nečase?
sinfin.digital