Hlavní obsah

Metály chce Zeman rozdávat na Nový rok. Ocenění se to dozvěděli z médií

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou Zemanovou.

Reklama

Předávání státních vyznamenání při příležitosti státního svátku 28. října se neuskuteční. Přesouvá se na další významný den – 1. leden roku 2022.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatím není jasné, v jakém formátu se 1. ledna předávání státních vyznamenání odehraje. Hrad podrobnosti nekomentoval a nic se od něj nedozvěděli ani samotní ocenění.

Ti se o tom, že se předávání přesouvá, často doslechli z médií. „Že to bude 1. ledna, jsem se dozvěděl z médií, před chvílí jsem otevřel internet. Asi to ještě přijde oficiálně,“ uvedl jeden z oceněných, psychiatr Jan Cimický.

Zprávy o tom, jak bude ceremoniál vypadat, nemá. „Já si to upřímně řečeno nějak moc nedokážu představit, ale pravděpodobně to bude něco, na co jsme zvyklí z těch předcházejících předávání 28. října. Aranžmá asi bude stejné,“ myslí si Cimický.

Kancelář prezidenta republiky pouze uvedla, že se prezident Miloš Zeman těší, že bude moci propůjčená a udělená státní vyznamenání předat osobně.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček také upřesnil, že na státní svátek 28. října zveřejní Hrad seznam letošních vyznamenaných. Na Nový rok se tak odkládá jen samotný ceremoniál. Vyznamenání při něm obdrží i lidé ocenění loni. Před rokem se slavnostní předávání neuskutečnilo kvůli epidemii koronaviru, i tehdy Hrad zveřejnil seznam vyznamenaných.

Ještě minulý týden probíhaly na Hradě standardní přípravy na oslavy 28. října, ačkoli již bylo jasné, že prezident se jich nebude moci zúčastnit. Například u smlouvy na zajištění projekce a techniky za 116 tisíc korun si ale Hrad vymínil, že může být bez sankcí zrušena ještě 26. října.

Akceptuji to

Ocenění za hrdinství by měl získat velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun. Zeman ho slíbil ocenit za jeho podíl na letošní evakuaci českých diplomatů a afghánských spolupracovníků z Kábulu. „Pro mě je to OK. Panu prezidentovi přeji brzké zotavení,“ reagoval na přesun termínu v SMS zprávě Baloun.

Jedna z oceněných osobností, která si nepřála být jmenována, Seznam Zprávám řekla, že poprvé slyší o přesunu termínu od reportéra.

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása se od prezidentské kanceláře dozvěděl, že ceremoniál se odkládá, nové datum se ale také dozvěděl z médií. „Prostě to akceptuji a já bych rád, kdyby mi pokud možno to ocenění předával pan prezident,“ řekl Seznam Zprávám Krása.

Zeman každý rok udílí nebo propůjčuje kolem čtyř desítek řádů a medailí. Loni bylo 28 oceněných. Letos se Zeman rozhodl udělit podle MF Dnes Řád bílého lva herečce Jiřině Bohdalové. Nejvyšší státní ocenění má obdržet také první československý kosmonaut Vladimír Remek.

Medaili Za zásluhy by podle MF Dnes měl získat zakladatel továrny na dorty Marlenka Gevorg Avetisjan či psychiatr Jan Cimický. Stejné ocenění může podle deníku očekávat předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, dramaturg a člen Rady ČTK Pavel Foltán, muzikant Karel Vágner, textař Pavel Žák či vinař Miloš Michlovský a in memoriam by jej měl dostat i zesnulý ekonom Michal Mejstřík.

Ovčáček dříve oznámil, že Zeman udělí medaili Za hrdinství in memoriam štábní praporčici Michaele Tiché, která zemřela na zahraniční misi na Sinaji po pádu vrtulníku. Oceněn bude i další tragicky zesnulý, zakladatel a většinový vlastník finanční skupiny PPF Petr Kellner.

Reklama

Doporučované