Maličkosti, které ušetří tisíce na energiích. Podívejte se na návod, jak na to

Z čeho se skládá elektřina a za co všechno zákazník platí?

Jak ušetřit na energiích

Stoupající ceny budou strašákem domácností i v příštích měsících. Na vyšších účtech se podepíší hlavně energie. Šetřením se ale dají uspořit i tisíce. A jak na to? Odborníci přinášejí užitečné rady.

Každá koruna bude od příštího roku dobrá. Například čtyřčlenná rodina by si mohla připlatit měsíčně 2500 až 3000 korun za energie. Finance se přitom dají ušetřit i úplnými drobnostmi. Například vytáhnutím spotřebičů a nabíječek ze zásuvky.

„Když budeme vyndávat nabíječky, tak ušetříme za rok zhruba tisíc korun,“ podotýká ekonom Lukáš Kovanda. Mluvčí ČEZ Martin Schreier upozornil i na televize nebo hifi soupravy. „Pokud je máte ve stand by režimu, tak spotřeba může být do 50 procent spotřeby, jako by spotřebič běžel,“ sdělil.

I když běžným žárovkám už dávno odzvonilo, v domácnostech tyto žrouty používá stále až 30 procent Čechů. „V momentu, kdy si běžné žárovky vyměníme za úsporné zářivky, tak můžeme uspořit až 80 procent nákladů na energie,“ vyzdvihuje dál Schreier.

Nepřetápějte, radí odborníci

Velké úspory vám přinese i vypínání wi-fi routeru na noc, nebo na dobu, kdy nejste doma. Podle hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen Pavla Peterky lidé nejvíce ušetří při vytápění domácností.

Místo přetápění místnosti zkuste proto teplotu snížit. Pro obývací pokoj je ideální 20 až 22 stupňů, pro ložnici maximálně 20. Velká část lidí ale zhruba o tři stupně zbytečně přetápí a tím i připlácí. „Pokud to jsou tři stupně Celsia, tak to je šest tisíc ročně,“ uvádí příklad Kovanda.

Hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček pak připomíná, že by lidé neměli topit pánubohu do oken. „Určitě by měli zvážit, jak větrají. Mělo by se větrat rychle a intenzivně, ne mít otevřenou ventilačku celý den,“ apeluje.

Nejvíce tepla z domácnosti totiž uniká okolo oken. To mohou částečně vyřešit závěsy, jen pozor, ať si přitom nezakryjete topení. Osvědčenou metodou je i přidání hliníkové folie za radiátor. Ta dokáže uspořit až deset procent tepla v místnosti.

Tagy: