Hlavní obsah

Na polskou ambasádu v Praze míří bývalý disident Jasiński

– Praha

Postu polského velvyslance v Česku se brzy ujme historik umění, dokumentarista a někdejší disident Miroslaw Jasiński. V Polském rozhlase Vratislav to řekl zástupce mluvčího polské vládní strany Právo a spravedlnost Radoslaw Fogiel. Polsko velvyslance v Praze nemá od loňského června.

Foto: Mapy.cz

Polská ambasáda v Praze

Článek

Fogiel řekl, že kandidaturu Jasińského schválil zahraniční výbor polského Sejmu a že jde o člověka, který Česko dobře zná a je v Česku známý.

Šedesátiletý Jasiński působil v protikomunistické opozici, během studií na Vratislavské univerzitě navázal kontakty s lidmi z Charty 77.

Morawiecki: O Turówu se nebude dál jednat, dokud nebude v Česku po volbách

Zahraniční

Patřil ke spoluzakladatelům Polsko-československé Solidarity, v jejímž rámci spolupracovali disidenti z obou zemí. Na začátku 90. let minulého století působil na polské ambasádě v ČR, v letech 2001 až 2007 vedl Polský institut v Praze. Nyní je šéfem vratislavské Městské galerie.

Loni v červnu ve funkci polské velvyslankyně v Česku skončila Barbara Ćwiorová. Odvolal ji prezident Andrzej Duda kvůli šikaně a diskriminaci podřízených.

Méně Orbána, více Havla. Nová vláda se nechce upínat k Visegradu

Domácí

Varšava nemá svého oficiálního zástupce v České republice v době, kdy země vedou spor o polský hnědouhelný důl Turów nedaleko hranic Libereckého kraje. Česko podalo na Polsko žalobu kvůli rozšíření těžby. Její přerušení nařídil Polsku letos na jaře Soudní dvůr Evropské unie, čemuž se Varšava nepodrobila. Za to se jí každý den načítá pokuta, kterou ovšem neplatí. Zároveň se obě strany snaží najít řešení sporu při bilaterálních jednáních.

Reklama

Výběr článků

Načítám