Policie a prokuratura zatím nevylučují možnost stíhání Baldwina. Vyšetří i bezpečnostní standardy

Americká policie a prokuratura nevylučují, že by mohly začít stíhat herce Aleca Baldwina v souvislosti se smrtelným incidentem z minulého týdne, kdy při natáčení Baldwin zastřelil kameramanku a poranil režiséra. Podle šerifa okresu Santa Fe Adana Mendozy, který má událost na starosti, zajistili policisté velké množství důkazů a vyšetřují, zda lze někomu z přítomných při natáčení za neštěstí přiřknout odpovědnost.

Tento článek je více než rok starý.

Santa Fe Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oblastní prokurátorka Mary Carmacková-Altwiesová na tiskové konferenci přibližuje vyšetřování incidentu, při kterém Alec Baldwin zastřelil na natáčení kameramanku a postřelil režiséra

Oblastní prokurátorka Mary Carmacková-Altwiesová na tiskové konferenci přibližuje vyšetřování incidentu, při kterém Alec Baldwin zastřelil na natáčení kameramanku a postřelil režiséra | Foto: Adria Malcolm | Zdroj: Reuters

Policie podle šerifa zajistila kulku, která po zasažení Hutchinsonové skončila v rameni Souzy. Mendoza potvrdil, že ve zbrani, kterou držel Baldwin v momentě incidentu, byl ostrý náboj.

Při natáčení westernu asi došlo k nehodě. Alec Baldwin zastřelil kameramanku a postřelil režiséra

Číst článek

Odborníci budou zkoumat, zda kulka vytažená ze Souzova ramene vyšla ze zbraně, kterou držel Baldwin a o níž se domníval, že obsahuje pouze slepé náboje.

Oblastní prokurátorka Mary Carmacková-Altwiesová ve středu prohlásila, že zatím nikoho nestíhá a že vyšetřování stále pokračuje.

Podotkla však, že nikoho nevylučuje z okruhu případných podezřelých.

Americká média uvádí, že Baldwinovi jako herci zřejmě stíhání nehrozí, hvězda snímek Rust ale i produkuje, čímž nese určitou odpovědnost také za průběh natáčení.

Ostré náboje

Šerif Mendoza prohlásil, že účastníci incidentu včetně Baldwina s policií spolupracují, kolem místa natáčení se však v době výstřelu pohybovalo asi 90 lidí, z nichž většinu musí vyšetřovatelé teprve vyslechnout.

Neexistují slova, která by vyjádřila můj šok a smutek, napsal Baldwin. Spolupracuje s policií

Číst článek

Policie podle něj zajistila velké množství důkazního materiálu včetně asi 500 nábojů, a to jak slepých, tak ostrých, které se nacházely na místě natáčení.

Nekomentoval však to, kdo ostré náboje na scénu přinesl. Média podotýkají, že výskyt ostré munice „na placech“ je v USA zakázaný z bezpečnostních důvodů.

„Musíme přijít na to, jak se na natáčení (ostré náboje) objevily, proč tam byly, protože tam neměly být,“ řekl šerif. „Myslím, že na tomto place panovala určitá lhostejnost a myslím, že jsou tu určité bezpečnostní otázky, kterými by se měl zabývat (filmový) průmysl a možná i stát Nové Mexiko,“ dodal.

Uvedl také, že žádná z kamer na místě incident nezachytila.

Výstřel při tasení

Podle dřívějších oznámení místních úřadů dal Baldwinovi zbraň do rukou asistent režiséra David Halls s poznámkou, že jsou v ní slepé náboje.

Zbraň pak vypálila ve chvíli, kdy si Baldwin nacvičoval její tasení. Halls zbraň vzal z vozíku, který měla na starosti „zbrojířka“ natáčení Hannah Gutierrezová-Reedová, jejímž úkolem bylo dohlížet na zbraně používané ve filmu a ujistit se, že nejsou nabité ostrými náboji.

Zbraň s ostrými náboji podal Baldwinovi asistent režie, podle zdrojů ze štábu nešlo o první incident

Číst článek

Gutierrezová-Reedová řekla vyšetřovatelům, že zbraně v pauze před natáčením osudové scény kontrolovala a nenašla v nich žádné ostré náboje. Uvedla rovněž, že náboje nebyly během obědové pauzy před incidentem nijak zabezpečeny.

Vyšetřovatelé se zabývají i dalšími okolnostmi, jež doprovázely osudný incident, například dodržováním bezpečnostních standardů na scéně.

Ještě před nešťastnou událostí totiž údajně opustilo natáčení několik kameramanů na protest proti pracovním podmínkám.

Producenti filmu Rust v úterý informovali herce a další členy štábu, že k vyšetření neštěstí najali právnickou firmu Jenner & Block, která bude mít plné pravomoci vyslýchat kohokoliv z nich a přijít s vlastními závěry. Produkční tým rovněž znovu uvedl, že plně spolupracuje s vyšetřovateli.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme