Šándor: Zeman vykonával svou vůli. Obvinit jeho okolí z neposkytnutí pomoci je nepatřičné

Andor Šándor

Co si Šándor myslí o vyšetřování prezidentova okolí?

Od středy začali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřovat okolí prezidenta Miloše Zemana ve dvou samostatných kauzách. Bezpečnostní expert Andor Šándor ve vysílání CNN Prima NEWS podotkl, že se podle něj nejedná o žádnou velkou a zvláštní materii, jejíž řešení by mělo trvat příliš dlouho.

Kdy by podle Šándora mohly být známé výsledky z prověřování? „Bude záležet na tom, kolik svědků se policisté rozhodnou prověřit a kolik času si vyčlení pro přípravné řízení. Budou zvány osoby, které byly v době, kdy byl Zeman převezen z Lán sanitkou do nemocnice, v jeho okolí,“ podotkl s tím, že se jedná o první část.

Tou druhou má být prověřování osob, které se účastnily prezidentova podpisu dekretu ke svolání Poslanecké sněmovny. „Neumím odhadnout, jak dlouho to bude trvat. Z toho, co vím já a spousta lidí, kteří přemýšlejí trochu normálně, to není žádná velká a zvláštní materie. Nebude to trvat příliš dlouho,“ sdělil svůj názor.

Podotkl, že způsob komunikace Kanceláře prezidenta republiky nebyl ideální. „Zadávalo to k důvodu, že se něco tají. To, že je kancléř Mynář trestně stíhán v nějaké kauze, ještě nemusí mít žádnou konotaci ve vztahu k panu prezidentovi,“ pokračoval.

Obvinění je nepatřičné

NCOZ bude okolí prezidenta prošetřovat jak z možného padělání prezidentova podpisu a přisvojení si pravomocí úřední osoby, tak z možného trestného činu neposkytnutí první pomoci. „Obvinit osoby z toho, že panu prezidentovi neposkytly první pomoc, mi přijde nepatřičné. Zeman vykonával svou vůli, kdy odmítal převoz do nemocnice a zřejmě na poslední chvíli k převozu svolil,“ podotkl.

V obvinění z možného padělání podpisu Šándor připomněl, že prezidentův podpis nebyl na dekretu vůbec zapotřebí. „Podle ústavy se poslanci mohou sejít do třiceti dní od voleb sami, aniž by Parlament svolal prezident. Vždy bych si kladl otázku, proč by paní Zemanová něco podepisovala za svého manžela a riskovala věc, jako je padělání takto důležité listiny,“ míní.

To, že pan Mynář na tiskové konferenci ukázal záznam z podpisu dekretu, bezpochyby ukazuje, že se podepsal sám Zeman. Nebyl v kdoví jak dobrém stavu, ale byl schopen jednat,“ sdělil. Dodal, že podle něj jsou zde podněty, které se prošetří, ale nemyslí si, že jedna z kauz zavdává důvod k vyšetřování.

„U prezidenta v Lánech stála několik dní sanitka, často u něj byl pan Zavoral. Nevidím to proto jako nějakou velkou a silnou kauzu,“ uzavřel Šándor.

Tagy: