První předpověď na zimu: Česku hrozí dlouhé a kruté mrazy, jižní Evropě záplavy

Sníh

Českou republiku možná čeká dlouhá a krutá zima. Rozhodující bude, jak moc se k nám přiblíží studený polární vír. Ten podle meteorologů ze společnosti AccuWeather s velkou pravděpodobností silně zasáhne východní část Evropy včetně pobaltských států, Polska i Slovenska. V jižní Evropě by zase mohlo dojít k záplavám.

Západní a severní Evropa

Zimní počasí v západní a severní Evropě, které může částečně zasáhnout i Českou republiku, by se nemělo nést v duchu jakýchkoliv větších výkyvů. Meteorologové ze společnosti AccuWeather v případě východní Francie, Německa, Švédska i Norska očekávají dlouhodobější období sucha.

Německo společně s Nizozemskem a Belgií by sušší období mohly uvítat. Letošní katastrofální záplavy si totiž v tomto regionu během července vyžádaly více než 180 mrtvých. Severské země by mírnou zimu zase ocenily z energetických důvodů.

Evropané se letošní zimy obávají více mimo jiné i kvůli rostoucí inflaci, jejíž součástí je výrazné zvyšování cen energií, kvůli kterému by například vytápění rodinného domu mohlo stát o desetitisíce korun ročně více.

Střední a východní Evropa

Polární vír neboli polární cyklona je oblast nízkého tlaku v horních vrstvách atmosféry, která se vyskytuje kolem obou pólů. Vír z toho severního v minulosti už několikrát ovlivnil zimní počasí v Evropě, což východu hrozí i letos.

„Pokud vír vyvrhne proud studeného vzduchu, jádro tohoto chladu se nakonec usadí v částech východní Evropy,“ vysvětlil meteorolog Tyler Roys. Letošní zima by tak mohla být o poznání delší a chladnější, než jsou Východoevropané zvyklí.

Mezi nejrizikovější oblasti patří severní část Rumunska, západní Ukrajina, Bělorusko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Polsko a Slovensko. Polární vír se by mohl dostat i do Maďarska, Rakouska a Česka.

Pro ČR by to v takovém případě znamenalo už druhou tuhou zimu za sebou, přičemž ta poslední byla nejstudenější za posledních devět let. Způsobila ji takzvaná Bestie z východu, což je pojem označující velmi chladné počasí, které se objevuje, když je nad Skandinávií a Arktidou vyšší tlak. Kvůli tomu se dá do pohybu studený vzduch z východu a severovýchodu do západní i střední Evropy.

Stále ale není jisté, jak moc, nebo zda vůbec vzduch ze severního polárního větru do Česka dorazí. Mohlo by dojít i k tomu, že by na Moravě a ve Slezsku panovala výrazně delší a studenější zima než v Čechách.

Jižní a jihovýchodní Evropa

Meteorologové z AccuWeather očekávají, že jižní Evropu během zimy zasáhne bouřlivé a větrné počasí. Teploty by se však měly pohybovat na většině území kolem průměru.

Podle meteorologa Tylera Royse budou silné větrné bouře trýznit především severní Španělsko a jižní Francii. Větry ze severního moře zase budou do Itálie, na celý Balkán i do velké části Turecka přinášet vlhkost i srážky, což by mohlo způsobit velké záplavy.

Naopak mírnou klidnou zimou by si mělo projít Portugalsko a jižní část Španělska, což by mohla být skvělá zpráva pro místní zemědělce, kteří pěstují plodiny jako jsou pomeranče či olivy.

Tagy: