Někteří klienti cestovek si za již zaplacené peníze vybrali náhradní zájezdy ještě v září. Podle výkonného ředitele ACK Michala Vebera cestovky vouchery ostatním proplatily, i když někdy se zpožděním. Mnohé totiž již dříve propustily část zaměstnanců, a ti zbylí to nestíhali včas. Často jim trvalo, než zjistili, jak a komu mají peníze vrátit.

„Někteří klienti se rozvedli, někteří změnili banku nebo zemřeli na covid. U každého se tak muselo prověřovat, jakou formou se mu peníze za lex covid budou vracet,“ řekl Veber Deníku.

Lidem v exekucích, kteří se často do neřešitelných problémů dostali třeba kvůli nezaplacení poplatku za odpad nebo jízdám tramvají načerno, se nabízí jedinečná šance, aby se ze svých dluhů vymanili
Zaplaťte dluh a jste „čistí“. Začíná Milostivé léto, exekutoři ale zuří

Celkem podle odhadů pojišťoven cestovní kanceláře podle „lex voucher“ vydaly poukazy asi za miliardu korun. Nyní z ní zbývá zákazníkům vyplatit již jen asi 20 milionů korun. „Jde hlavně o případy, kdy se cestovním kancelářím nedaří s klienty spojit nebo vrátit peníze formou složenky v případě, kdy neznaly bankovní účet klientů,“ řekl Deníku mluvčí ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

Vzhledem k celkovým tržbám z prodejů zájezdů jde o mizivou částku. Ty by letos podle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj Viléma Frčka měly dosáhnout asi 20 miliard korun. „Drtivá většina cestovních kanceláří své povinnosti dokázala splnit,“ řekl Deníku Frček.

Kvůli proplácení voucherů tak zřejmě nezkrachovala žádná cestovka. Podle Frčka letos v úpadku skončilo 11 cestovních kanceláří. Vlastimil Divoký se ale obává, že kanceláře ještě vyhráno nemají. „Obecně očekáváme, že může přestat fungovat, tedy nejen zkrachovat, asi pětina cestovních kanceláří,“ konstatoval.

Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích
Covid se stal epidemií neočkovaných, řekl Vojtěch. Proto opatření nezmizí

Také analytici potvrzují, že koronavirovou krizí postižený obor i do budoucna čekají těžké časy. S nastupující další vlnou pandemie se zhoršují podmínky pro cestování do některých zemí. Na burzách je proto malý zájem o akcie hotelů, zábavních parků či společnost Airbnb. „Celé odvětví je na kolenou s vyhlídkou, že na nich ještě nějakou dobu zůstane,“ řekl Deníku hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Hlad po zahraničí 

Letošní sezonu po té loňské, kterou zkazily uzavřené hranice, využili k cestám mnozí lidé, hladoví po zahraničí. „Mnozí už měli po očkování, takže se tolik nebáli,“ konstatoval Křeček. Přesto její výsledky zaostávají daleko za těmi z dob před koronavirem, a rostoucí počty nakažených zřejmě zasáhnou i zimní sezonu. „Renesanci zažívá domácí dovolená, velkým trendem jsou chaty a chalupy. Potvrzuje jej i stálý růst jejich cen,“ konstatoval Křeček.

O drahých dovolených naopak již dříve mohla řada lidí jen snít, a jejich počet se vzhledem k rostoucí inflaci stále zvyšuje. „Pro mnohé jsou po zdražení již nedostupné i restaurace poblíž jejich bydliště,“ připomněl Křeček.

Coventry se chce chovat ekologicky. Pobízí k tomu i své obyvatele
Coventry proslavila výroba Jaguarů. Teď město platí lidem, aby nejezdili autem

Těm ostatním se cestovní kanceláře snaží vyjít vstříc. Jejich klienti obvykle chtějí sázet na jistotu. „Téměř všichni se ptají na pojištění proti úpadku,“ řekl Deníku Petr Kostka z kanceláře Exim Tours. „Garantujeme jim proto, že v případě jakýchkoli problémů budeme vracet pouze peníze, už žádné vouchery nebo poukázky,“ tvrdí.

Klienti nově mohou zrušit bez jakýchkoli sankcí svou účast na zájezdu ještě 30 dní před odletem. Slyší na to podle něj zejména rodiny s dětmi, které tradičně rezervují zájezdy s velkým předstihem. „Prodeje zájezdů jsou momentálně srovnatelné se stejným obdobím v roce 2019,“ dodal Kostka s tím, že opět věří v úspěšnou sezonu.