Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Nápor je obrovský.“ Pediatrička o přeplněných čekárnách v Česku, virech i výpadcích léků

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
28. října 2021
05:00

Přeplněné ordinace dětských lékařů, začínající chřipková sezona a k tomu šířící se nebezpečné RS viry, kvůli kterým jsou hospitalizována ta nejmenší miminka. Nejen o těchto problémech hovořila v Epicentru Blesk Zpráv pediatrička a předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková. Řeč přišla i na výpadky léků a tíživý nedostatek pediatrů v Česku.

„Máme plné ordinace kašlajících dětí s teplotou, ten nápor je obrovský,“ přiznala lékařka s tím, že počet nemocných dětí je nesrovnatelně větší, než jaký byl minulý rok. A plné ordinace začali mít pediatři dříve než v předešlých letech.

„Skutečně, děti tím, že nechodily do kolektivu, tak prakticky nestonaly, nebo stonaly jen velmi málo,“ upozornila Šebková na to, že děti neměly možnost se tzv. promořit respiračními onemocněními tak, jak je u těch nejmenších potřeba. Plzeňská dětská lékařka také připustila, že určitou roli v dynamickém nárůstu respiračních onemocnění by mohl hrát i nedostatek pohybu a zvýšený výskyt obezity u dětí.

Ještě větší zátěž pro ordinace dětských lékařů by mohla představovat začínající chřipková sezona. Minulý rok sice laboratoře nezaznamenaly ani jeden případ chřipky, tento týden však Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí vydalo varování před hrozbou závažné chřipkové sezony vzhledem k tomu, že v Chorvatsku byl zaznamenán chřipkový vir typu A, který patří k těm, již častěji způsobují chřipkové epidemie.

Jsou čeští pediatři na takový nával připraveni? „Občas si říkáme, že v těch ordinacích jsme až do úplného padnutí… netroufám si to úplně přesně odhadnout, ale pokud by nám do současné situace ještě přibývalo významně víc pozitivních dětí (těch nakažených covidem, pozn. aut.), děti budou více stonat a do toho nám přibude ještě chřipka, tak skutečně upřímně si nedovedu moc představit, jak to dopadne,“ zmínila dětská lékařka.

„Mám od některých kolegů informace, že mají průchodnost i 50, 60 a v některých případech i 90 pacientů za den, což je tedy velmi velká zátěž,“ popsala odbornice už stávající velmi vypjatou aktuální situaci českých pediatrů.

Život ohrožující viry 

Státní zdravotní ústav tento týden upozornil na zvýšený počet hospitalizací kojenců především v důsledku takzvané bronchiolitidy, tedy virového zánětu nejmenších průdušek. A stejnou informaci potvrdila v Epicentru Blesk Zpráv i zkušená lékařka: „Ve velké míře diagnostikujeme záněty průdušek. Skoro každé dítě, kterému přiložím fonendoskop na prsa, má poslechový nález. Velmi nepříjemné je to, že stonají miminka a že se v hojné míře vyskytují RS viry, respirační syncytiální viry, které pro miminka mohou být velmi nepříjemné tím, že vyvolají zánět těch nejmenších sklípečků v plicích. Takové onemocnění může být velmi závažné a může být až život ohrožující.“ 

Alena Šebková upozornila také na to, že toto onemocnění nemusí působit závažně, ale k radikálnímu zhoršení pak může dojít jen během několika hodin.

Video  Smejkal: Kontroly v hospodách měly být dávno. A testy? Ať lidé začnou být spoluzodpovědní  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nepříjemné výpadky léků

Nejen lékařům, ale také rodičům ztěžuje současnou situaci také nedostatek některých léků pro děti. V Česku chyběly například antibiotické sirupy nebo sirupy k léčbě zvýšené teploty. „Nebyly ani některé antibiotické mastičky,“ potvrdila výpadky léků předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů.

„Musím říci, že tyto výpadky jsou velmi nepříjemné a není to záležitost, že by to bylo něco výjimečného. Potýkáme se s tím několik let. Pro nás jsou ty sirupy u těch nejmenších dětí poměrně důležité, protože ne každé dítě, dokud je malinké, může polykat tablety, obzvláště když jsou potahované,“ popsala stav s léky a doplnila, že další velký problém spatřuje ve výpadku vitaminu D, který se do roka věku všem dětem dává na prevenci křivice. A protože nemá žádné jiné zastoupení, je velmi těžké tento přípravek nějakým způsobem nahrazovat.

České pediatry podle slov Aleny Šebkové tíží však zejména nedostatek lékařů a vysoký věkový průměr těch, kteří v tomto oboru s obrovským vypětím a úsilím pracují. „Je to otázka, která se táhne už několik let… My jsme varovali, že bude problém, a dneska už ten problém je a já se obávám, že není už jen lokání, ale celoplošný. Takže upřímně vůbec nevím, jak to s tou primární dětskou péčí dopadne, jestli vůbec bude zachována tak, jak jsme my a hlavně rodiče na ni zvyklí,“ uvedla na závěr pořadu Epicentrum. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 28. října 2021 10:21 )

Copak jste ještě nepochopila, že vystrašení lidé jsou nejlépe ovladatelní ? Bu, bu, bu, je tady x-tá modifikace Corona, šíří se nebezpečná chřipka atd. Kakejte na ty žvásty, co podporují vládnoucí dobytek.

sorgedoktor ( 28. října 2021 09:34 )

Z vlastnich zkusenosti...Kdyz jsem chtel dostat do ditete antibiotikum, nadrtil sem to na lzici, pak pridal nejaky sirup mebo marmeladu no a dizte to polklo. Takhle ty htomadne vyrabene antibioticke sirupy decka plivaly na zem...

lucie13 ( 28. října 2021 08:35 )

Haha, i slovo kapička (lék) je závadné

lucie13 ( 28. října 2021 08:34 )

Sirupy proti zvýšeným teplotám 🤭🤪 ? Kdo to psal?
Jsou sirupy proti horečkám a bolesti. A opravdu se divím, jak moje prababička a babička mohla bez mastiček a ka***k přežít 2. světovou válku. To umíte psát jen poplašné zprávy a strašit tu část lidí, která tyto zprávy bere smrtelně vážně?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa