Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Mléko, tvaroh či máslo jen pro bohaté? Mlékárny už začaly zvyšovat cenu

Autor: Michaela Kalkusová, Kateřina Baranová, ČTK - 
28. října 2021
05:00

Máslo a sýr na chléb ke snídani, mléko do kávy, jogurt ke svačině nebo tvaroh do koláče… Mléčné výrobky jsou nepostradatelnou součástí našeho jídelníčku. I je zasáhne zdražování, naše největší mlékárna zvýší ceny o více než 10 procent!

Ceny letí v posledních měsících do astronomických výšin. A nevyhne se to ani mléčným výrobkům. Ředitel mlékárny Madeta Milan Teplý v úterý oznámil, že od ledna zdraží o více než deset procent.

„Sice jsem před několika týdny předpokládal, že zdražíme o dvě až tři procenta, bude to ale o víc, a vůbec mě to netěší. Všechny vstupy neustále zdražují, energie, nafta, obaly. Prostě všechno. A my nemůžeme prodávat pod cenou,“ řekl. Vedení mlékárny zároveň očekává, že kvůli všeobecnému zdražování klesne kupní síla v zemi. To znamená, že lidé si za stejné peníze budou moci koupit méně věcí. Zdražuje totiž úplně všechno.

„Když se podívám na nárůst cen nafty a vím, kolik projezdíme za měsíc, tak tam propadneme měsíčně čtyřmi až pěti miliony (korun). Když vidím nárůst cen obalového materiálu a komponentních složek výroby, tak vidím, že tam propadáme taky čtyřmi miliony měsíčně. Když se po dívám na ceny energií, elektřiny a potenciálně i plynu, vidím, že to je taky významný nárůst, a ještě nevíme, kde je tomu konec,“ vyjmenovával Teplý už v půli října.

O svátku nenakoupíte

Nemáte lednici nacpanou dobrotami a plánujete ji naplnit? Bohužel pro vás. Státní svátek vzniku Československa uzavřel velké obchody. Zákon o prodejní době v maloobchodě zakazuje v tento den provoz prodejnám nad 200 metrů čtverečních. Zavřené jsou dnes hypermarkety a supermarkety. Nefungují ani hobbymarkety či některá obchodní centra. Výjimku ze zákazu mají malé obchůdky a velkoobchody jako Makro, také lékárny, čerpací stanice nebo prodejny na nádražích a letištích.

Mlékárna Kunín: Ceny již navyšujeme, a na jaře znovu

Letos v létě jsme oznámili našim obchodním partnerům záměr navýšení cen o šest procent, které probíhá v těchto dnech. Vzhledem k pokračujícímu trendu zdražování většiny vstupních surovin a energií je velice reálné, že budeme nuceni přistoupit k dalšímu zvýšení cen v prvních měsících roku 2022,“ řekl Blesku generální ředitel společnosti Michal Brada.

Jaroměřická mlékárna: Nárůst o šest procent

Zdražovat musíme, protože vstupní náklady jsou hrozné. Mléko se zdražuje, obaly, logistika, vše jde nahoru. Potřebovali bychom ceny zvýšit asi o pět až šest procent, aby se nám vyrovnaly náklady. Na zdražování ale musí být vždy dva, jeden, co cenu zvýší, a druhý, který ji přijme. Nyní o tom jednáme a některé ceny se nám již podařilo zvednout,“ řekl Blesku ředitel Jaroměřické mlékárny Bedřich Štecher.

Choceňská mlékárna: Do 10 procent

„Budeme brát každý výrobek tak, jak bude na něj zdražení napočítáno. Myslíme si, že bychom se měli vejít celkově do 10 procent,“ řekl Radiožurnálu ředitel Choceňské mlékárny Pavel Marek.

ginkognito ( 28. října 2021 16:33 )

To máte úplnou pravdu, ale obávám se, že tupé stádo, které jen žere a se.., toto nebude chtít akceptovat.

jajas ( 28. října 2021 15:43 )

jajas ( 28. října 2021 15:39 )

Protože komunisté navýšili ceny energií?

bublina55 ( 28. října 2021 11:48 )

Jděte do hodně hluboké zadele!!! Nestačí pořád děsit covidem, asi se ze strachu hroutí a odchází pořád ještě málo lidí, tak přidáme zdražování, že? Svět se v *** obrací, ale naštěstí rozumných lidí je většina

panda82 ( 28. října 2021 11:28 )

koukám jak se na vesnici vrací vesnický džob, vrací se kozy, ovce, býci ještě loni to tady nebylo, a už si u souseda koupím kozí sýr, tvaroh, množí se farmáři, koupí se tady už ledaco, rozumní to chytli za pačesy, ceny umírněné

Zobrazit celou diskusi