Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jednonohý táta se synem bez končetin rozplakali svět. Dojemné foto zachycuje hrůzu války v Sýrii

Autor: rix - 
28. října 2021
05:00

Fotografie, která vhání slzy do očí. Soutěž Siena International Photo Awards vyhrál snímek zachycující otce a syna, kteří oba utrpěli hrůzami války. Přesto se na sebe šťastně usmívají. Otec Munzir přišel o nohu při bombovém útoku, zatímco jeho syn Mustafa se narodil zcela bez končetin. 

Dojemná fotografie jednonohého syrského otce držícího svého syna narozeného bez dolních a horních končetin byla oceněna jako fotografie roku 2021 v soutěži Siena International Photo Awards (SIPA). Vítězný snímek se podařilo zachytit tureckému fotografovi Mehmetu Aslanovi v okrese Reyhanli v turecké provincii na hranici se Sýrií. Fotografie s názvem „Hardship of Life“ (Strasti života) byla vybrána z desítek tisíc snímků zaslaných fotografy ze 163 zemí.

Unikátní fotografie zachycuje dojemné setkání otce a syna. Hrdý tatínek Muznir drží svého syna Mustafu, jenž se narodil bez končetin kvůli vrozené poruše způsobené léky, které jeho matka musela užívat poté, co byla zasažena nervovým plynem uvolněným během války v Sýrii. Tatínek přišel o nohu při děsivém bombovém útoku. „Syn Mustafa bude v budoucnu potřebovat speciální elektronické protézy, které bohužel zatím nejsou v Turecku dostupné,“ vysvětlil fotograf pro web diyphotography.

Snímek ocenila jedna z porotců Kataoka Hideko. „Mé srdce plesá, když vidí ten moment hluboké lásky, ale stále trpí při pomyšlení na ty těžké životy, které za sebou zanechala krutá válka,“ uvedla. Syrská občanská válka mezitím vstoupila do jedenáctého roku. Podle OSN během konfliktu zahynulo na 400 000 lidí a miliony Syřanů musely opustit svůj domov.

Všechny fotografie, které zvítězily v některých z kategorií, jsou od 23. října vystaveny v italské Sieně. Další účastníci soutěžili v kategoriích pouliční fotografie, cesty a dobrodružství, krása přírody nebo sport v akci. 

Video  Srdcervoucí záběry ze Sýrie. Zlomený táta si vyzvedává tělo svého syna před pohřbem  - Tobias Schneider
Video se připravuje ...

Galarie: Život v Sýrii

 

 

Jana Novakova ( 28. října 2021 11:28 )

Za vše může USA.

Zobrazit celou diskusi