Minulý čtvrtek před druhou hodinou odpolední místního času zastřelil v Novém Mexiku v Santa Fe Alec Baldwin hlavní kameramanku Halynu a do ramene střelil i režiséra Joela Souzu (48). Ji tato rána stála život, od té doby je natáčení pozastavené a celý případ do detailu vyšetřuje policie.

Jedním z hlavních svědků je i hlavní technik natáčení Serge Svetnoy, který v okamžik výstřelu stál přímo vedle. „Ano, stál jsem s Halynou bok po boku během tohoto osudného výstřelu, který ji připravil o život a zranil režiséra Joela Souzu. Držel jsem ji v náručí, když umírala. Její krev byla na mých rukou,“ svěřil se na facebooku, kde se k celé věci sáhodlouze vyjádřil.

Kromě lítosti spojené s Halynou a jejími pozůstalými se také přímo vyjádřil k tomu, kdo nese za tragédii odpovědnost. A pomyslným prstem opět ukázal na mladou zbrojířku Hannah Gutierrez-Reedovou (24) a asistenta režie Davea Hallse.

„Chci říct svůj názor na to, proč se to stalo. Myslím, že na to mám právo. Může za to nedbalost a neprofesionalita. Nedbalost osoby, která měla na místě zbraň zkontrolovat; osoba, která měla oznámit, že je na místě nabitá zbraň, to neudělala; neudělal to ten, kdo měl tuto zbraň před přinesením do soupravy zkontrolovat. A SMRT ČLOVĚKA JE VÝSLEDKEM!“ napsal zdrcený filmař, který byl u všech filmů, které Halyna natáčela a stejně jako ona pochází původem z Ukrajiny.

„Jsem si jistý, že jsme měli profesionály v každém oddělení, ale ne v jednom - oddělení, které bylo zodpovědné za zbraně. V žádném případě nemůže být čtyřiadvacetiletá žena profesionálkou se zbrojí; neexistuje žádný způsob, jak by její víceméně stejně starý kamarád ze školy, sousedství, Instagramu nebo bůhví odkud jinde mohl být profesionálem v této oblasti. Profesionálové jsou lidé, kteří strávili roky na scénách, lidé, kteří tuto práci znají od A do Z; to jsou lidé, kteří mají nastavenou bezpečnost na úrovni reflexů; není třeba jim říkat, aby položili pytel s pískem na trojnožku, připevnili žebřík na pódium nebo ohradili místo výbuchu. Mají to v krvi,“ vyjádřil jasný nesouhlas s tím, že producenti najali tak mladou a nezkušenou zbrojířku. A vyzval všechny, aby i přes napnutý rozpočet nešetřili a nenajímali nezkušené nováčky na nebezpečnou práci pro několik ušetřených korun, které mohou stát lidský život.

VIDEO: Tady se to stalo: Alec Baldwin zastřelil kameramanku a postřelil režiséra

Video
Video se připravuje ...

Tady se to stalo: Alec Baldwin zastřelil kameramanku a postřelil režiséra reuters

Fotogalerie
73 fotografií