Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Těhotné matky podléhají covidu, k očkování se stále nehrnou. Vědci zdůrazňují bezpečnost vakcíny

Autor: tsv - 
28. října 2021
05:00

Ve Velké Británii od července podlehlo covidu 13 těhotných žen. Podle průzkumu Oxfordské univerzity bylo 85 procent z nich nenaočkovaných. Místní vláda se nyní snaží očekávající matky motivovat k očkování nejen kvůli častému odmítání vakcíny, ale i kvůli znatelně většímu riziku těžkého průběhu nemoci, nebo dokonce smrti.

Počet zesnulých těhotných matek je podle dat univerzity vyšší než v předchozích dvou vlnách, v tu dobu přitom ještě veřejnost neměla přístup k preventivnímu očkování. V Británii má dokončené očkování 79 procent populace starší 12 let, pro mnoho těhotných ale vakcína zůstává spíše strašákem. Ženy se často bojí, že ohrozí své dítě, ačkoli vědci jakákoli rizika vyvrátili už před několika měsíci. Obě dávky dostalo jen 15 procent těhotných.

Podle vlády těhotné odrazují od vakcíny převážně takzvaní antivaxeři, tedy odpůrci očkování. Na internetu často sdílejí dezinformace a pořádají veřejné demonstrace. Na vině jsou ale i některá očkovací centra, která matky v očekávání často odmítají pustit dovnitř.

„Kliniky ženy odmítají, a ačkoli existuje několik nadací, které vakcínu nabízejí v rámci služeb pro těhotné, nejde o univerzální přístup, takže jsou tu stále určité bariéry,“ řekla serveru DailyMail profesorka z oxfordského programu MBRRACE-UK Marian Knightová.

„Je důležité, abychom začali sledovat data o důsledcích očkování těhotných žen, abychom mohli dokázat, že vakcíny jsou bezpečné, spíš než říkat, že neexistuje žádný důkaz toho, že by vakcíny škodily,“ dodala Knightová. Vyjádřila se i k obětem covidu. „Jsou to malá čísla, ale ty ženy mohly být zachráněny. Děti přišly o matky,“ zdůraznila.

Čím dřív, tím líp

Těhotenství patří mezi rizikové faktory a nakažené gravidní ženy čelí několikanásobně vyšší pravděpodobnosti hospitalizace než jejich netěhotné vrstevnice. Covid navíc podle předchozí studie způsobuje předčasné kontrakce nebo dokonce smrt dítěte během porodu. V Británii tvoří těhotné ženy 17 procent všech pacientů na jednotce intenzivní péče.

Statistiky jsou podle porodní asistentky Jacqueline Dunkley- Bentové „další připomínkou toho, že očkování může vás, vaše miminko a vaše nejbližší ochránit před hospitalizací“. „Očkovat se můžete kdykoli během těhotenství, ale rizika vážného průběhu nemoci, kterému čelí neočkované těhotné ženy, přesně ukazují, proč vám radíme tak učinit co nejdřív,“ dodala Bentová.

Video  Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

lucie13 ( 28. října 2021 08:50 )

Tak to je zajímavé, že to je jediná jistá vakcína během těhotenství a kojení. Jinak se má těhotná žena veškeré léky snažit minimalizovat, to samé standardní očkování, protože se doposud nedělaly klinicky ověřené studie na těhotných, kromě asi Mengeleho, ten to viděl jinak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa