Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dlužíte za nájem, jízdu načerno či pojištění? Expert popsal, jak se penále zbavit! Pomůže Milostivé léto

/
  • Milostivé léto je časově omezené! Původní dluh a paušální poplatek 908 Kč musí být připsány na účet  exekutora od 28.  10. 2021 do 28. 1. 2022.
    28. října 2021 ● 05:00

    Až 300 tisíc lidí, kteří mají exekuci u některé z veřejnoprávních institucí, by se mohlo zbavit »za hubičku« svých dluhů. Stačí, aby během tzv. milostivého léta zaplatili původní dluh a odměnu exekutorovi.

    „Milostivé léto je jedinečná akce, která umožňuje zbavit se exekucí vůči státu, obci, kraji nebo jimi vlastněným podnikům,“ vysvětluje Radek Hábl, ředitel Institutu prevence a řešení předlužení.

     

    Dlužníkům stačí, aby zaplatili původní dluh (dlužnou jistinu) a náklady exekuce ve výši 908 Kč. „Stát jim pak odpustí veškeré úroky, poplatky z prodlení, náklady na vymáhání a další náklady, které dluh navýšily,“ popisuje Hábl.

     

    Zdravotní pojišťovny chtějí i penále Odlišná situace je u zdravotních pojišťoven, kde se do jistiny započítává i penále. „Dlužník by tak ušetřil »pouze« na nákladech na exekutora. Ještě je ale naděje, že se to změní, protože penále je jednoznačným navýšením původního dluhu, nikoli jistinou,“ vysvětluje Hábl.

    Radek Hábl, ředitel Institutu prevence a řešení předlužení
    Autor: archiv Blesku

  • 1.

    6 nejdůležitějších otázek a odpovědí

    Proč bych to měl využít?

     

    Protože pokud zaplatíte původní dluh a paušální poplatek, ušetříte tisíce či desetitisíce korun. Nebudete totiž muset platit tzv. příslušenství dluhu, tedy úroky, sankce, náklady exekuce apod.

     

    Na jaké dluhy se vztahuje?

     

    Na dluhy vůči státu, obci nebo podniku, ve kterém má většinovou majetkovou účast stát, na něž je vedena exekuce soukromým exekutorem (např. dluhy za nájem obecních či městských bytů, dluhy na zdravotním pojištění, pokuty za jízdu načerno, dluh vůči ČEZ či nemocniční poplatky).

    Na jaké dluhy se nevztahuje?

     

    Na dluhy v exekuci, které vymáhá např. Finanční úřad, ČSSZ nebo Celní správa (např. dluhy z nedoplatku na daních nebo pokuty od Policie ČR).

     

    Kde všude můžu mít exekuci, na kterou se akce vztahuje?

     

    ČEZ, Pražská plynárenská, Pražská energetika, Mostecká bytová..., nemocnice, dopravní podniky (pokuty za jízdy načerno), obce (nájemné, svoz odpadu, poplatky za psa), Český rozhlas nebo Česká televize, zdravotní pojišťovny.

    Milostivé léto je časově omezené! Původní dluh a paušální poplatek 908 Kč musí být připsány na účet exekutora od 28. 10. 2021 do 28. 1. 2022.
    Autor: archiv Blesku

     

    Kdo si může podat žádost?

     

    Každý, kdo má dluh u veřejnoprávní instituce, na který je vedena exekuce řešená soukromým exekutorem. Nesmí jít o daňovou či správní exekuci, a navíc nesmíte být v insolvenci (oddlužení)

     

    Kolik mě to bude stát?

     

    Musíte uhradit exekutorovi jistinu (původní dluh) a poplatek spojený s náklady na ukončení exekuce ve výši 908 Kč.

     

    Jak vyzrát na dluhy?

    Video
    Video se připravuje ...

    Před dluhy nestrkejte hlavu do písku a nestyďte se požádat o pomoc, jde tu o čas, radí odborník Videohub

  • 2.

    Postup krok za krokem

    ● Nejprve si zjistěte výši jistiny (původního dluhu). „Co nejdříve napište exekutorovi doporučený dopis, případně e-mail s elektronickým podpisem, s žádostí o vyčíslení nezaplacené jistiny a napište, že využíváte institutu milostivého léta,“ radí Hábl.

     

    ● Až se z odpovědi od exekutora dozvíte výši jistiny a údaje pro platbu, zaplaťte (převodem nebo složenkou) jistinu + poplatek 908 korun (náklady na ukončení exekuce).

     

    ● Před odesláním zkontrolujte, že jste zadali údaje správně, aby exekutor mohl platbu spárovat.

     

    Platba musí být na bankovním účtu exekutora připsaná nejpozději 28. 1. 2022, proto ji zadejte včas! Uschovejte si doklad o provedení platby.

     

    ● Rozhodnutí o ukončení exekuce může trvat i několik týdnů. „Nic nezkazíte tím, když exekutorovi zavoláte nebo napíšete, jestli vše proběhlo v pořádku,“ radí Hábl.

  • 3.

    Exekutor vás nesmí odmítnout

    Pokud splníte všechny podmínky, exekutor musí vaší žádosti vyhovět! „Exekutor je povinen peníze, které mu pošlete, využít k uhrazení jistiny a nákladů, osvobodit vás od placení zbytku dluhu a exekuci ukončit,“ vysvětluje odborník.

  • 4.

    Splacením jistiny exekuce končí

    Jakmile je jistina dluhu a odměna za ukončení exekuce připsaná na účet exekutora, exekuce jakoby zaniká (formálně se ukončí až ve chvíli, kdy obdržíte od exekutora rozhodnutí). Od toho data už exekutor nemůže v rámci této exekuce nic strhávat.

  • 5.

    Příklad v praxi

    Když jsem byl ještě malý, jel jsem v Praze metrem načerno a dostal jsem pokutu, kterou jsem nezaplatil. Dluh se po letech vyšplhal na víc než 20 tisíc korun a je na mě vedena exekuce. Může mi milostivé léto pomoct?

     

    Ano, dluh je veden u Dopravního podniku hlavního města Praha, který je akciovou společností hl. města Praha. Po splnění podmínek milostivého léta, mezi které patří zaplacení jistiny (původní pokuty) a poplatku za zastavení exekuce ve výši 908 Kč, vám bude zbytek dlužné částky odpuštěn.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

krapotkin: Dlužníci se vyrábějí úmyslně. Já třeba "dlužím" za nájem, protože šmejdi z CPI od srpna ignorují to, že si ho mají brát ze SIPA a umí jen vyhrožovat. ještě jedna upomínka a budou tu mrtví.

(28. 10. 2021 10:50)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy