Hlavní obsah

Byty na pronájem se skupují v hotovosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože ve srovnání s rokem 2019 hlavně v Praze nájmy klesly a výnosy z nich často už nepokryjí ani případné hypotéky, za něž je investoři koupili, zájem o tzv. investiční byty na pronájem v Česku neklesá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jen za letošní rok bylo podle společnosti BNP Paribas Real Estate prodáno takových bytů za 2,5 miliardy korun. Odhaduje se, že až polovina bytů se kupuje jako investice.

Zhruba 60 až 80 procent investičních bytů je kupováno v hotovosti, a to nejen jednotlivci či rodinami. Skupují je také investiční společnosti a často penzijní nebo nemovitostní fondy se zahraničním kapitálem. Nesledují tolik aktuální výnos, ale pohlížejí na tyto byty jako na dlouhodobou investici.

„Nákup nájemních bytových domů není trendem jen v ČR, ale po celé Evropě. Do tohoto segmentu vstupují privátní investoři i velké penzijní fondy. Zájem kupujících se nesoustředí pouze na Prahu, ale i na regionální města jako Brno, Plzeň či Ostrava,“ potvrdila Kamila Breen z BNP Paribas Real Estate.

Chuť investovat do nemovitostí Čechy neopouští

Finance

Proto ceny bytů stále rostou. Byty s nájemníky už ale přece jen dělají vrásky na čele drobným investorům.

„Hypotéku platím 15 tisíc korun měsíčně, ale nájemník, jenž hradil před dvěma lety 16 tisíc, odešel a teď jsem byt pronajala za 12 tisíc měsíčně,“ popsala Právu pětatřicetiletá manažerka v telekomunikacích. Před dvěma lety na hypotéku koupila v Praze špičkově rekonstruovaný byt 2+kk u metra Hloubětín ve starší zástavbě za bezmála pět milionů korun. Více nájem zvýšit nemůže, protože na nájemníka doléhají skokově zdražené energie.

Nejvíc vynášejí haly a sklady

Byt tak majitelka dotuje z platu, ale nezoufá si. „Jednou v něm budu bydlet nebo ho prodám. Nevěřím, že by ceny klesly, spíše naopak, tato lokalita jde velmi nahoru,“ dodala.

Z hlediska výnosů, tedy procentuálního poměru ročního příjmu z nájmu vůči vstupní investici, jsou přeborníkem haly a sklady, tedy industriální nemovitosti. Například skupina Arete svým investorům (od milionu výše) vyplatila v rámci jednoho ze svých podfondů zhodnocení 11 procent ročně včetně vložené částky. A těm, kteří vložili peníze jako první, dokonce 20 procent.

Češi s chutí investují do realit i v drobných

Finance

A tak ani nepřekvapí, že právě v industriálních nemovitostech i letos došlo podle BNP Paribas Real Estate k největším transakcím. Jde o převod čtyř logistických hal společnosti P3 Logistic Parks o celkové ploše 88 tisíc m2 na čínského investora CGL Investment, o prodej nové haly v Logistics Park Nošovice americkému fondu Exeter Property Group a pak o nákup Retail Park Haná českým investorem Trigea.

K významným akvizicím patří i nákup výrobního a skladovacího areálu v průmyslové zóně Plzeň - Borská pole fondem Arete, kde celkové investice do více než 18 tisíc metrů čtverečních ploch dosáhnou 20 milionů eur (513 milionu korun).

Výrobci ze Západu v reakci na pandemii chtějí mít větší zázemí v Evropě. Nájemní smlouvy jsou uzavřeny ještě dříve, než haly stojí.

„Hledáme prostory pro významného výrobce autodílů či další výrobní společnosti ze západu. Chtějí rozdělit své výrobní či skladové portfolio v Evropě,“ potvrdil konzultant Petr Narwa.

Česko se plní halami i proto, že jejich výstavba je u nás ve srovnání s Německem o čtvrtinu levnější a pronájmy o dvacet, třicet procent nižší. Levněji vyjdou i mzdy.

Nájem průmyslových hal se pohybuje od 4,25 do 5,25 eur (109 až 135 korun) za metr čtvereční za měsíc. V Německu stojí kolem šest až sedmi eur (154 až 180 korun).

A zatímco platy výrobního operátora se v Čechách pohybují v přepočtu mezi 1000 až 1500 eur za měsíc, v západní Evropě se pak spíše jedná o úroveň mezi 2000 až 3000 eur za měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám