Kultúrne stánky môžu byť otvorené i v čiernych okresoch - pre zaočkovaných

Aj v tzv. čiernych okresoch môžu byť kultúrne inštitúcie stále otvorené pre zaočkovaných návštevníkov. Po rokovaní vlády to v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou pripomenula ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

28.10.2021 06:00
Natalia Milanová Foto:
Ministerka kultúry Natália Milanová.
debata (1)

Zdôraznila zároveň, že ak by sa situácia naďalej zhoršovala a vyžadovala si ďalšie obmedzenia, rezort je pripravený otvoriť diskusiu o možnej ďalšej pomoci.

„Samozrejme, uvidíme, ako sa situácia vyvinie, či bude eskalovať. Ak by prišlo k ďalším obmedzeniam subjektov v kultúre a kultúrno-kreatívnom priemysle, sme pripravení sa rozprávať o tom, či ďalšiu pomoc ešte otvoríme alebo nie,“ povedala.

Verí však, že pri nastavení tzv. kultúrneho COVID semaforu sa nezopakuje stav spred roka a pandemická situácia nebude mať taký drastický dosah na kultúru a jej aktérov ako vlani.

Ministerka dodala, že v rámci všetkých doterajších schém pomoci vyplatili pracujúcim v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu okolo 80 miliónov eur.

natalia milanova tasr michal svitok Čítajte viac Ministerstvo kultúry je vraj na tretiu vlnu pripravené

Pripomenula tiež, že do konca novembra je aktívna výzva pre tzv. jednoosobové s. r. o. a malé a mikropodniky v kultúrno-kreatívnom priemysle. K piatku (22. 10.) v rámci nej vyplatili už vyše 1,7 milióna eur.

Vláda v stredu schválila aktualizované rozdelenie okresov podľa stupňa rizikovosti šírenia ochorenia COVID-19. Do pásma tretieho stupňa ohrozenia (čierna farba) sa od pondelka dostane 24 okresov, 39 okresov bude v druhom stupni ohrozenia (bordových).

V červenej fáze, ktorá zodpovedá prvému stupňu ohrozenia, bude osem okresov, rovnako osem okresov sa bude nachádzať v stupni ostražitosti (oranžová).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #Ministerstvo kultúry #Natália Milanová #kultúrna politika #protipandemické opatrenia