Hlavní obsah

Lidé loni volali z mobilů v rámci ČR častěji, mezinárodních hovorů ubylo

– Praha

Lidé v Česku loni provolali v rámci republiky z mobilních telefonů 25,7 miliardy minut, což je proti roku 2019 o 3,7 miliardy více. Naopak u mezinárodního volání počet protelefonovaných minut meziročně klesl o 200 milionů na zhruba 1,4 miliardy. Důvodem zřejmě bylo omezené cestování do ciziny kvůli epidemii nemoci covid-19. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celkově bylo v loňském roce poznamenaném šířením koronaviru provoláno v Česku z mobilní sítě přes 27 miliardy minut, o téměř 3,5 miliardy více než v roce 2019.

„K mírnému poklesu došlo v případě provolaných minut u mezinárodního volání, a to o 0,2 miliardy minut. Tento pokles můžeme patrně přičíst omezenému cestování do zahraničí, ke kterému v roce 2020 došlo v souvislosti s covidovou pandemií,” uvedl Martin Pokorný z oddělení statistik výzkumu, vývoje a informační společnosti.

Podle statistiků v Česku postupně přibývá lidí, kteří využívají tarifní služby. Loni bylo evidováno 10,7 milionu aktivních tarifních SIM karet, o pět let dříve jich bylo o 1,5 milionu méně. Vedle toho počet předplacených SIM karet od této doby klesl o téměř milion na necelé čtyři miliony v roce 2020.

Češi používají mobilní internet stále častěji. Volání zlevnilo

Internet a PC

V uplynulých letech se zvyšuje i počet pevných internetových přípojek, za posledních deset let vzrostl o polovinu na loňských téměř 2,3 milionu. Převažuje mezi nimi internet přes telefonní síť (xDSL), v roce 2020 bylo takových přípojek téměř milion.

Podle vedoucí oddělení statistik výzkumu, vývoje a informační společnosti Evy Myškové Skarlandtové ale největší rozmach v posledním desetiletí zaznamenalo internetové připojení přes optické sítě, počet těchto přípojek stoupl o půl milionu na 721 000.

Postupně se podle statistiků měnila mezi roky 2015 a 2020 také rychlost u pevného přístupu k internetu. „Ve sledovaném období došlo k nejvýraznějšímu, více než trojnásobnému, nárůstu přípojek s inzerovanou rychlostí vyšší než 100 Mbit/s, a to téměř o 730 000 přípojek. Naopak počty pevných přípojek s rychlostí nižší než 10 Mbit/s velmi prudce klesají a v roce 2020 jich bylo již pouze 70 000,” doplnili statistici.

Je internet pomalejší, než by měl být? ČTÚ má nový certifikovaný měřák

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám