Morální úpadek sociálních demokratů aneb Dluh vůči advokátovi Altnerovi

Václav Vlk

GLOSA VÁCLAVA VLKA | Počasí je mrazivé, ale krásné. Zima se nezadržitelně blíží. Pan prezident je zdravý jak řípa, ale bohužel 28. října medaile předávat nebude. Nabízela by se spousta právních komentářů k této problematice, ale doporučuji ještě chvilku posečkat ve vývoji na hlasování obou komor našeho parlamentu.

Posláním glosáře je věnovat se komentářům justičního pole a pachtění ubohého člověka v právním řádu naší země. Proto se dnes budeme věnovat objevování. Objevování toho, že máme sice moderní technologie, ale v zásadě je člověk pořád stejný a pravidla výkonu státní moci se nemění. Kupříkladu takoví celníci. Když už jsme de facto zrušili hranice, nemají moc co na práci, a proto dostávají různé úkoly na úseku správy daní a poplatků. Kontrolují kupříkladu dodávky s pivem z malého pivovaru a berou to vskutku rakousko-uhersky.

Buď se předloží pěkně písemné potvrzení, že se to smí, anebo… (sankce si každý doplní sám). Se zlou se potáže ten, kdo si dovolí celníkům předložit mobilními technologiemi vystavenou povolenku k vyskladnění piva v mobilu. Zajímavý spor o to, jestli v elektronické době je potřeba každý dokument ještě vytisknout, posuzoval Nejvyšší správní soud a uzavřel, že právo je zapotřebí vykládat tak, aby reflektovalo potřeby ekonomické a společenské reality. Jinými slovy: dokumenty lze předkládat tak, jak byly vydány, tedy elektronicky a v mobilu. Sluší se na tomto místě připodotknout, že úplně stejný stát v panické hrůze okolo ohrožení zdraví vlastních občanů tyto přesvědčuje o vhodnosti mít mobilní aplikace na prokázání potvrzení o očkování, ale na daně mu to nestačí. Inu pokrok je pokrok a papír je prostě papír.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Jak Ústavní soud vyřešil starou dobrou policejní problematiku „preventivní buzerace“?
  • A jak se smrká nad sociálními demokraty?
sinfin.digital