Protest Tibeťanů v exilu (Dillí, Indie, 2012) proti násilí čínského režimu vůči tibetskému obyvatelstvu. Foto: Profimedia

Čína chce psát novou kapitolu v Tibetu. Povolala „řezníka“, který dohlížel na perzekuci Ujgurů

Napsal/a Lucie Sýkorová 28. října 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Novým tajemníkem Čínské komunistické strany pro Tibet se stal 18. října Wang Ťün-čeng. Tento byrokrat zodpovědný za několik převýchovných táborů v Sin-ťiangu a nucené práce Ujgurů si za své represivní metody vysloužil přezdívku „řezník“. Letos v březnu byl jako jeden ze dvou čínských funkcionářů sankcionován USA, Kanadou, EU a Velkou Británií za vážné porušování lidských práv.

Na uvalení sankcí Wang podle deníku South China Morning Post pouze odpověděl, že nemá žádný zájem cestovat do Evropy, Spojených států, nebo Kanady. Dodal, že „žádné síly nemohly odradit postup Sin-ťiangu směrem ke stabilitě a prosperitě“.

Jeho jmenování v Tibetu je podle serveru Bitter Winter monitorujícího lidská práva v Číně „plivnutím do tváře Spojených států a demokratických zemí obecně“. Peking „řezníka ze Sin-ťiangu“ nejenže nezkrotil, ale naopak jej povýšil.

Wang působil od roku 2019 jako šéf sinťiangských výrobních a stavebních sborů (Xinjiang Production and Construction Corps, XPCC), což je ekonomická a polovojenská organizace v provincii Sin-ťiang. XPCC kontroluje velkou část ekonomiky, včetně bavlnářského průmyslu, spravuje několik měst Sin-ťiangu a je také přímo odpovědná za ujgurské nucené práce.

Nepodléhá orgánům provincie Sin-ťiang, ale rovnou politbyru v Pekingu. Podle magazínu Bitter Winter italského centra CESNUR je XPCC typický „stát ve státě“, který dohlížel na gigantickou operaci etnického inženýrství dovážejícího Číňany etnika Chan do Sin-ťiangu, pod přímým dohledem zmiňovaného Wanga Ťün-čenga.

Zapomeňte Tibet, vrací se Si-cang

58letý Wang přebírá vedení strany v Tibetu po předsedovi Wu Jing-ťie, který odchází do důchodu ve věku 65 let. Podle řady zahraničních médií nasvědčuje mnohé tomu, že Tibet nyní čekají ještě tvrdší represe než sousední Sin-ťiang. Prvním krokem Wanga po jeho jmenování do nové funkce bylo důsledné prosazování názvu oblasti Si-cang namísto názvu Tibet.

Wang tím splnil pokyn oddělení propagandy Čínské Komunistické strany k implementaci směrnice z loňské srpnové konference o práci v Tibetu. Nový název se vzápětí objevil na internetu včetně Wikipedie. „Spolupracovníci strany a internetoví trollové, kteří už kolonizovali stránky Wikipedie, jak Wikipedie přiznala, uvádí lživé argumenty pro používání slova Si-cang místo slova Tibet. Jedním z nich je, že se Čína vrací k nejstaršímu názvu oblasti. To prostě není pravda,“ píše web Bitter Winter.

V úterním projevu v hlavním městě tibetské autonomní oblasti Lhase dal Wang Ťün-čeng jasně najevo své další plány. „Od této chvíle se budu považovat za Tibeťana. Mou hlavní úlohou a odpovědností je vytvořit harmonickou společnost, která je nevyhnutelná, a rozhodně zasáhnu proti separatistickým aktivitám,“ uvedl Wang podle Radio Free Asia pro čínská státní média. „Je nutné aktivně vést tibetský buddhismus, aby se přizpůsobil socialistické společnosti a podporoval sinizaci,“ dodal.

„Zázrak, historický skok, nová kapitola“

Čínská vláda rovněž ukázala, že chce nyní Tibetu věnovat náležitou pozornost. Hned dva dny po jmenování Wanga Ťün-čenga novým tajemníkem uspořádala akci s názvem „Čína na nové cestě: Nová kapitola rozvoje pro šťastný nový Tibet“. Čínský ministr zahraničí Wang I v proslovu na akci řekl, že tento rok je pro rozvoj Tibetu velmi důležitý.

„Před 70 lety, pod neutuchajícím úsilím komunistické strany, Si-cang realizoval mírové osvobození a transformoval se ze zaostalé nevolnické společnosti na mírně prosperující socialistickou, čímž vytvořil politický zázrak historického skoku o tisíce let,“ řečnil ministr.

Mluvil dále o nové éře a napsání nové kapitoly rozvoje v oblasti náhorní plošiny. „Jsme proti všem separatistickým pokusům o narušení bezpečnosti nebo ohrožení stability v Tibetu. Všichni zahraniční přátelé s nezaujatým a objektivním postojem jsou v Tibetu vítáni. Rozhodně však nepřijmeme žádné útoky nebo pomluvy proti rozvoji a pokroku Tibetu,“ upozornil Wang I.

Podle sinťiangské šablony

Čínská vláda už rozšířila do Tibetu stejný systém dohledu a programy přesunu pracovních sil, pomocí kterých je potlačováno muslimské obyvatelstvo v Sin-ťiangu. Jen v roce 2020 strana převedla více než 600 tisíc Tibeťanů z venkova na nízkopříjmová pracovní místa pod záminkou zmírnění chudoby, připomíná německý zpravodajský web Süddeutsche Zeitung.

Cílem je asimilovat kulturu, jejíž kočovný způsob života je z pohledu Pekingu považován za zaostalý a neproduktivní. Kromě toho mají být tibetský jazyk a tradice eliminovány, stejně jako vliv náboženství, který je komunistickou stranou Číny označován za negativní.

Tibet, dříve nezávislá oblast, byl před téměř 70 lety násilím začleněn do Číny. Duchovní vůdce dalajlama a tisíce jeho stoupenců uprchli do exilu v Indii a dalších zemích po celém světě po neúspěšném povstání proti čínské nadvládě v roce 1959.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)