Utrápený Werther sa predstaví v košickej opere

Hudobné spracovanie jedného z najznámejších ľúbostných románov ponúkne divákom Opera Štátneho divadla Košice. V piatok tam bude mať premiéru opera francúzskeho skladateľa Jula Masseneta Werther, ktorú napísal podľa slávnej predlohy nemeckého básnika a spisovateľa Johanna W. Goetheho.

28.10.2021 07:00
werther štátne divadlo kosice Foto:
Jiří Rajniš ako Albert (v pozadí) a Peter Berger ako Werther v rovnomennej opere Jula Masseneta v Štátnom divadle Košice.
debata

Divadlo ju pôvodne plánovalo uviesť už v máji minulého roka. Pripraviť ju mala známa česká režisérka Linda Keprtová, no pandémia koronavírusu a jej zhoršený zdravotný stav spôsobili, že sa premiéra najprv presunula a projektu sa napokon ujal Alexander Wiegold, nemecký režisér pôsobiaci najmä vo viedenskom Burgtheatri.

nesmrtelnost tanca  5 FOTO Joseph Marcinsky Čítajte aj Tanečník storočia Vladimir Malakhov predstaví vnútorný svet Nureyeva

Podľa neho treba oceniť, že sa Jules Massenet i jeho libretisti veľmi presne držali Goetheho románu. „Werther je citlivým rebelantom, nepokojným hľadačom zmyslu života… Jeho nenaplnená túžba prerastá do nočnej mory šialenstva, ktorej nakoniec sám nedokáže uniknúť,“ zhrnul režisér. Okrem neho prišiel z Viedne do Košíc aj brazílsky dirigent Vinicius Kattah, ktorý titul naštudoval. „Massenet vo svojich dielach pôsobí, akoby maľoval… To je podľa mňa geniálne. Človek vníma Goetheho román, dielo plné napätia, niekedy hlboko depresívne, niekedy zas hlboko šťastné,“ zhodnotil Kattah.

V opere Jula Masseneta Werther v Štátnom... Foto: JOSEPH MARČINKÝ
werther statne divadlo kosice V opere Jula Masseneta Werther v Štátnom divadle Košice sa predstavia aj Aneta Hollá či Veronika Bilová.

Nová inscenácia znamenala i návrat dvoch odchovancov košickej opery – tenoristov Michala Lehotského a Petra Bergera, ktorí alternujú v hlavnej úlohe. S operným Wertherom sa Berger stretáva už po druhý raz v krátkom čase, pred dvoma rokmi ho naštudoval v Prahe. Ako priznáva, k francúzskej opere má vrelý vzťah, pretože v snahe o realizmus často presahuje až k naturalizmu. „Massenet dokázal striedať nálady nesmierne melancholické, sentimentálne, lyricky vrúcne s delikátnou dynamikou, ktoré na mňa pôsobia až meditatívne, so strhujúcou drámou. Ďalšou prednosťou je jeho psychologické chápanie postáv a ich detailné prepracovanie,“ vysvetlil Berger.

Okrem spomenutých spevákov sa (podľa alternácií) predstavia tiež Jiří Rajniš, Marián Lukáč, Aneta Hollá či Veronika Bilová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠDKE