Maďari majú v Košiciach viacero budov

Ministerstvo zahraničných vecí a obchodu Maďarska kúpilo v poslednom čase viaceré budovy v historickom jadre mesta Košice prostredníctvom Generálneho konzulátu Maďarska, ktorý sídli momentálne v prenajatých priestoroch na Hlavnej 67.

28.10.2021 08:15
Reštaurácia Carpano Foto: ,
Reštaurácia Carpano
debata (11)

Ide o národné kultúrne pamiatky – Csákiho-Dezőfiho palác na Hlavnej 72, ku ktorému patrí aj hospodárska budova na tej istej ulici, meštiansky bytový dom na Hlavnej 42 so skladom, kde donedávna fungovala známa a priam ikonická kaviareň Carpano, a bytový dom na Mäsiarskej 9.

Csákiho-Dezőfi ho palác Foto: Jana Vargová, Pravda
Csákiho-Dezőfi ho palác, Košice Csákiho-Dezőfi ho palác

Ešte v júni redakcia zisťovala na maďarskom ministerstve, čo plánuje v budovách robiť, či ich chce rekonštruovať, či bude spolupracovať s pamiatkovým úradom a kedy ich sprístupní verejnosti. Tiež sme sa pýtali, či Maďarsko neplánuje presťahovať svoj konzulát z prenajatých priestorov do vlastných. Ministerstvo zahraničných vecí a obchodu prostredníctvom svojho tlačového oddelenia odpovedalo iba krátko.

Bytový dom na Mäsiarskej 9 Foto: Jana Vargová, Pravda
Bytový dom na Mäsiarskej 9, Košice Bytový dom na Mäsiarskej 9

„Maďarská republika kupuje nehnuteľnosti na služobné a pobytové účely, slúžiace diplomatickým úlohám. Podľa našich zámerov priestory reštaurácie Carpano budú aj naďalej slúžiť svojmu účelu.“

Všetky budovy sú zatiaľ prázdne a z ulice nie je vidieť žiadny pracovný ruch.

Viktor Orbán, summit EÚ, 21. 10. 2021 Čítajte viac Oberie Orbán Slovensko o budovy aj o pamiatky?

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Košice #Košický kraj