Příprava na Dušičky letos podraží, zákazníci si připlatí za svíčky i věnce

Události: Dušičky se prodraží (zdroj: ČT24)

Na svátek Památky zesnulých očekávají květinářství tradičně nápor zákazníků. Podle ekonomů patří takzvané Dušičky ke svátkům, kdy v obchodech nechají zákazníci nejvíc peněz, a letos si podle nich připlatí – hlavně za svíčky a výzdobu.

„Parafín je velký problém, ten zdražil tedy o dost – svíčky jsme zdražili i o patnáct až dvacet procent,“ vysvětluje vedoucí květinářství na Olšanských hřbitovech.

Také za věnce by měli lidé proti loňsku utratit v průměru o dvacet korun víc. Některá zahradnictví se totiž tento rok potýkají s nedostatkem dřív přebytkového chvojí.

„Měli jsme problém i se stříbrným smrkem. Vždy jsme odkázáni na to, co nám lidé dovezou, a letos jsme byli nuceni nakoupit dovozové chvojí,“ upřesňuje vedoucí brněnského zahradnictví U Mašků Jitka Rašková.

Zvýšená pozornost policistů i hasičů

Většina hřbitovů bude mít kvůli velkému zájmu pozůstalých delší otevírací dobu. I proto se během víkendu třeba na hřbitovech v Praze posílí policejní přítomnost hlídek. Budou upozorňovat návštěvníky, aby nenechávali své věci bez dozoru.

„Starší paní si někde většinou nechají kabelku, když jdou pro vodu nebo odnést zbytky. Lidé, kteří tu konají trestnou činnost, to vědí, takže se tu v těchto dnech stahují, vědí, že budou mít šanci něco vzít,“ uvádí policista Miroslav Macko.

Potvrzují to i městští policisté v Pardubicích, kde budou areály hřbitovů hlídat psovodi i strážníci na koních.

„To nejdůležitější z hlediska bezpečnosti je, že na našich hřbitovech není veřejné osvětlení. Chtěla bych požádat všechny, aby tu návštěvu do pozdních odpoledních hodin neodkládali,“ vyzvala mluvčí Správy pražských hřbitovů Oldřiška Dvořáčková.

K obezřetnosti vyzývají i hasiči. V Praze například letos v červnu zničil požár od svíčky na Vinohradském hřbitově víc než osmdesát tújí a vznikla škoda ve výši zhruba sta tisíc korun.