Provozní zisk jihokorejské společnosti Samsung Electronics ve třetím čtvrtletí díky silné poptávce po paměťových čipech meziročně vzrostl o 28 procent na 15,8 bilionu wonů tedy zhruba 300 miliard korun. Dostal se tak na nejvyšší úroveň za poslední tři roky. Čtvrtletní tržby se zvýšily o deset procent na rekordních 74 bilionů wonů.

Samsung je největším výrobcem paměťových čipů na světě. Čtvrtletní zisk jeho čipové divize meziročně vzrostl o 82 procent na více než deset bilionů wonů.

Firma ale předpokládá, že současné problémy s nedostatkem čipů, které narušují výrobu spotřební elektroniky i automobilů, budou pokračovat také v příštím roce. Právě nedostatek čipů dělá velké problémy také české automobilce Škoda Auto. Ta sice v období od ledna do září téměř zdvojnásobila provozní zisk na 900 milionů eur (zhruba 23 miliard korun) ze 469 milionů eur před rokem, především díky příznivému vývoji měnových kurzů a marží, vyhlídky už ale nejsou tak světlé. 

„Společnost Škoda Auto se v současnosti potýká s velkým nedostatkem kritických dílů, což v posledních týdnech nutí výrazně omezovat výrobu. Automobilka od 42. kalendářního týdne uzavřela na dva týdny výrobu ve svých českých závodech kromě jedné výrobní linky v Kvasinách,“ sdělila HN mluvčí automobilky Kamila Biddle. Škoda Auto podle ní předpokládá, že dodávky čipů se budou stabilizovat během druhého pololetí příštího roku. Zlepšení očekává v druhé půli příštího roku i výrobce čipů Samsung. 

V důsledku nedostatku čipů se výroba aut v celém mateřském koncernu Volkswagenu během třetího čtvrtletí meziročně snížila o 35,1 procenta na necelých 1,6 milionu, dodávky zákazníkům pak klesly skoro o čtvrtinu na 1,97 milionu kusů. Vyplývá to ze zprávy, kterou největší evropská automobilka zveřejnila ve čtvrtek. V koncernu sílí napětí, hovoří se o možném rozsáhlém propouštění. 

 

 

Tržby společnosti Škoda Auto se v prvních třech čtvrtletích letošního roku zvýšily na 13,329 miliardy eur (zhruba 343 miliard korun) z 12,038 miliardy eur ve stejném loňském období. Objem prodeje zůstal téměř beze změny zhruba na 596 tisících vozech, plyne ze zprávy Volkswagenu.

Mateřský koncern ve výsledkové zprávě poukázal na silnou poptávku po sportovně-užitkových modelech Škoda Kamiq a Karoq. Upozornil, že mezi zákazníky byl ve velké oblibě rovněž elektromobil Škoda Enyaq iV.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale i v Číně, v Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.