Výrobce herních automatů Scientific Games se zbavil svého globálního podnikání v oblasti loterií. Odnož firmy koupil soukromý investiční fond Brookfield Business Partners. O společnost se ucházel i americký fond Apollo Global Management, který se loni v listopadu spojil s loterijní skupinou Sazka Group, spadající do skupiny KKCG pátého nejbohatšího Čecha Karla Komárka.

Brookfield převezme loterijní divizi Scientific Games za 6,05 miliardy dolarů (134 miliard korun), ačkoliv původně se jeho cena odhadovala až na 7,5 miliardy dolarů. Samotná částka, za niž Brookfield loterie koupil, bude rozdělena na 5,825 miliardy dolarů, které zaplatí v hotovosti, zbývajících 225 milionů dolarů pak dodá na základě dosažených cílů EBITDA v letech 2022 a 2023. Transakce má být uzavřena ve druhém kvartálu příštího roku. 

Tato loterijní odnož podniká ve více než v 50 zemích světa a spolupracuje zhruba se 130 vládními a nevládními loteriemi. V červnovém prohlášení Scientific Games uvedl, že zkoumá, jak se zbavit svých loterií a sportovních sázek prostřednictvím fúze s akviziční společností, prodejem či sloučením s jiným podnikem. Snaží se tím omezit část vlastního dluhu. V tomto kontextu už prodal svou odnož zaměřenou na sportovní hazard OpenBet firmě Endeavour Group Holding Inc. za 1,2 miliardy dolarů v hotovosti a akciích. O transakci informoval server Cision.

Češi v hlavním slosování

Druhým vážným zájemcem o koupi loterijního gigantu byl americký fond Apollo Global Management. Společně se Sazka Group, spadající do Komárkovy KKCG, vytvořil střešní skupinu Sazka Entertainment AG, přičemž Apollo do ní vložil 500 milionů eur (asi 13,2 miliardy korun). Sazka Entertainment ukazuje pokusem koupit loterie Scientific Group své globální ambice. I výše zmíněných 500 milionů eur mělo být využito především na financování akvizic a příležitostí růstu v Evropě či ve Spojených státech právě se zaměřením na loterie.

Podle dostupných čísel se Sazka Group v letošním roce dařilo. Čistý zisk sázkové společnosti v prvním pololetí vzrostl na 4,5 miliardy korun, meziročně čtyřnásobně více. „S potěšením mohu oznámit, že skupina Sazka ve druhém čtvrtletí podala výborný výkon. Toho jsme dosáhli díky naší rozmanité škále produktů, prodejních kanálů a geografické expozici nebo rychle se rozvíjejícímu on-line podnikání,“ uvedl v září generální ředitel společnosti Robert Chvátal. Sazka je nejstarší loterijní společností v České republice. Dnes má více než 90procentní podíl na trhu loterií a podobných her. Apollo, se kterým Komárek, jediný vlastník KKCG, spojil síly, působí jako investiční manažer po celém světě. Celkový kapitál, který spravuje, činí odhadem přes 400 miliard dolarů.

Kromě stoprocentního vlastnictví české společnosti Sazka má Sazka Group podíly i v dalších evropských sázkových firmách. Společnost spadající do KKCG v tuto chvíli provozuje loterie v Česku, Rakousku, Itálii a na Kypru. Loni se například stala většinovým majitelem rakouské loterijní společnosti Casinos Austria, v níž zvýšila podíl na 55,48 procenta. Sazka Group také vlastní zhruba 40 procent v největší řecké sázkové firmě OPAP a 32,5 procenta v italské společnosti LottoItalia.

Podle zahraničních médií oživil letos Komárek také plán uvést společnosti Sazka Group na burzu. Uskutečnění tohoto kroku se přitom dříve odhadovalo na druhou polovinu letošního roku. Komárek má zájem i o britskou národní loterii. V tomto souboji patří mezi favority a KKCG by se tak mohla stát evropským lídrem loterijního byznysu. Kdo licenci získá, bude známé v únoru příštího roku.