Pavel Karas: Klimatické lázně nás rychle dostanou do formy. Klimatoterapie využívá k léčbě vlastnosti podnebí

Slunce, voda a vzduch. Kombinace tří faktorů, které nás zpravidla rychle dostanou do formy. K tomu je ale ještě zapotřebí pohyb. Když se tohle všechno potká v místě s léčebným klimatem, dá se říct, že máme skoro vyhráno.

Klimatické lázně, místo, kde se ke zlepšení našeho zdraví používá speciální léčba, takzvaná  klimatoterapie. Jedná se o léčebnou metodu, která využívá příznivých vlastností klimatu daného území k léčbě některých chorob nebo k prevenci. Terapie je zpravidla založená na tréninku organismu a následném zvyšování výkonnosti. Nedílnou součástí je pobyt na čerstvém vzduchu a postupné zatěžování našeho těla, které při sedavém zaměstnání zlenivělo.

Pozitivní vliv na naše zdraví mají hory, a to hlavně středohorské podnebí. Z biologického hlediska se jedná o polohy v nadmořských výškách od 750 do 1200 metrů. Charakteristickým rysem středohorského klimatu je hlavně bohaté zastoupení lesů a často stačí pouhých pět až osm dní strávených ve středohorském klimatu k příznivému ovlivnění tělesné zdatnosti.

Podle lékařských studií dochází při pobytu na horách ke zvýšení počtu červených krvinek, k vyšší tvorbě hemoglobinu a přes naše plíce se dostává do těla i daleko větší množství kyslíku.

Velkou výhodou je i vysoký výskyt záporných iontů, takzvaných aniontů, které na nás mají blahodárný vliv a často se o nich mluví jako o vzdušných vitaminech. Jejich vyšší množství nalezneme kromě hor také u moře nebo v blízkosti vodopádů. Na těchto místech se nám velmi dobře dýchá, a proto je vyhledáváme k relaxaci a odpočinku.

V zásadě bychom měli dýchat vzduch s obsahem alespoň osm set aniontů na centimetr krychlový. V přírodě je obsah záporných iontů ve vzduchu až šedesátkrát vyšší, zatímco v uzavřených prostorách našich kanceláří a bytů se blíží k nule. 

Tam naopak převažuje vyšší koncentrace kladných iontů, ty mají zákonitě negativní vliv na naše zdraví a ve větších koncentracích se objevují například na znečištěných ulicích nebo před bouřkou, kdy bojujeme s nepříjemným pocitem dusna a dýchá se nám naopak velmi špatně.

Vyšší koncentrace kationtů působí bolesti hlavy, nervozitu, únavu, nespavost, ale i bolesti kloubů nebo vyšší krevní tlak. Jejich dlouhodobé působení může u senzitivnějších jedinců odstartovat alergii, deprese či astma.

Důležitost otužování

Při lázeňském pobytu se doporučuje také otužování, a to jak vodou, tak chladným vzduchem.
Vedle aktivizace oběhového systému zvyšuje otužování látkovou výměnu. Stoupá spotřeba kyslíku, zlepšuje se výkonnost a snižuje se napětí pro náš centrální nervový systém. Zvýrazňuje se pocit svěžesti a odpočinku.

Dalším benefitem klimatických lázní, ať už na horách, nebo u moře, je helioterapie.
Už před 1. světovou válkou byly velmi oblíbené sluneční lázně, kde se k léčbě používalo sluneční UVB záření v pásmu 280 až 315 nanometrů. Jednou z nejznámějších vlastností ultrafialového záření je jeho vliv na tvorbu vitaminu D2 a D3. Lehké zčervenání kůže a její postupné zhnědnutí vlivem pigmentace vede zpravidla k lepšímu prokrvení a povzbuzení vnitřně sekrečních funkcí kůže a zvýšení obranyschopnosti organismu. Nic se ale nemá přehánět. Při delším pobytu na slunci může dojít až ke spálení, tvorbě puchýřků a nádorovým onemocněním kůže.

Irský dramatik George Bernard Shaw se zapsal do historie nejenom získáním Nobelovy ceny za literaturu, ale i citátem „Ve zdravém těle zdravý duch“. Ten je stálé aktuální i v dnešní uspěchané době a každý by měl myslet na to, že zdraví má jenom jedno. Proto by měl pobyt na místech, která nám dělají dobře na těle i na duši, převážit nad stresem a nezdravým životním stylem v uzavřených prostorách našich bytů a kanceláří.