Předseda SPD Tomio Okamura si po volbách pochvaloval, jak jeho hnutí Svoboda a přímá demokracie dopadlo. „Volilo nás zhruba stejně lidí jako před čtyřmi lety, takže já jsem spokojen,“ opakoval bezprostředně po volbách. I přesto, že oproti předchozím sněmovním volbám ztratilo hnutí 24 664 tisíc voličů a získalo jen 9,56 procenta hlasů.

Podle informací HN ale v ústředí SPD žádné nadšení po volbách nevládlo. Naopak. Očekávání totiž byla velká: předvolební jarmarky přilákaly řadu lidí, sociální sítě SPD přetékaly podporou, běžela masivní kampaň. „Čekal se mnohem lepší výsledek, až k patnácti procentům. Že to nakonec bylo pod deset, bylo pro všechny včetně nejužšího vedení velké zklamání,“ popsal pro HN zdroj blízký špičkám SPD.

A nespokojenost začala po více než dvou týdnech od voleb probublávat na povrch i v regionech. „Tohle jsme si nezasloužili, většina z nás pro SPD dýchá. Ale vedení, které nese přímou odpovědnost, řekne na tiskovce, že je to super výsledek, místo aby vyvodili osobní odpovědnost,“ popsal vysoce postavený člen hnutí z jednoho moravského regionu.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se