Hlavní obsah

Brexit na Británii dopadl více než pandemie. Země navíc „válčí“ s Francií

Foto: Profimedia.cz

Snímek je ilustrační.

Reklama

Britskou ekonomiku více poznamená odchod z Evropské unie než pandemie covidu-19. Na obou březích Lamanšského průlivu mezitím panuje obchodní válka mezi Spojeným královstvím a Francií. Důvodem je opět mimo jiné rybolov.

Článek

Horší než pandemie. Předseda britského Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost (OBR) Richard Hughes uvedl, že instituce předpokládá „dlouhodobé snížení britského HDP přibližně o čtyři procenta“, uvádí deník The Guardian. „Myslíme si, že dopad pandemie sníží HDP o další dvě procenta,“ dodal Hughes.

„Z dlouhodobého hlediska je pravdou, že brexit má větší dopad než pandemie,“ řekl Hughes ve vysílání veřejnoprávní BBC několik hodin poté, co OBR zareagoval na poslední návrh rozpočtu ministra financí Rishiho Sunaka prohlášením, že očekává, že inflace dosáhne 4,4 %. Inflace by tak podle OBR dosáhla nejvyšší hodnoty za poslední tři dekády.

V souvislosti s brexitem ale mezitím zuří obchodní válka mezi Spojeným královstvím a Francií. Mezi oběma zeměmi vypukl velký obchodní spor poté, co Paříž zakázala britským rybářským lodím vplouvat do klíčových přístavů. Jde tak o další kapitolu vleklých sporů ohledně přístupu rybářských plavidel do britských a francouzských vod.

Postup Francie vyvolal silnou reakci z Downing Street. Mluvčí Borise Johnsona uvedla, že britská vláda podnikne odvetu za „potenciální porušení mezinárodního práva“. „Výhrůžky Francie jsou zklamáním, jsou nepřiměřené a není to něco, co bychom očekávali od blízkého spojence a partnera,“ cituje mluvčí Rosie Bate-Williamsovou deník The Guardian. „Své obavy předáme Evropské komisi a francouzské vládě,“ dodala mluvčí předsedy vlády.

Francie tento týden rovněž oznámila, že od listopadu omezí veškerý britský dovoz mořských plodů jako odvetu za rozhodnutí britské vlády neudělit více licencí k rybolovu francouzským rybářům v britských vodách. Francouzské úřady ve středu zadržely jedno britské plavidlo a další varovaly, aby opustilo francouzské pobřežní vody. U zadržené lodi úřady zjistily, že nemá platnou licenci pro lov ve francouzských vodách.

„Tuto středu dostaly dvě anglické lodě pokutu během kontrol u Le Havru,“ informovala na svém twitterovém účtu ministryně pro rybolov Annick Girardinová.

Vláda prezidenta Emmanuela Macrona také uvedla, že zvýší celní kontroly nákladních automobilů přijíždějících z Velké Británie a odjíždějících do Spojeného království, čímž hrozí výrazné zpoždění, uvádí deník The Times.

Francie tvrdí, že podle dohody o brexitu má 175 francouzských rybářských plavidel právo lovit v rozmezí 6 až 12 námořních mil od britského pobřeží, Spojené království ale podle Paříže vydalo pouze 100 licencí.

„Britsko-francouzské vztahy jsou v posledních letech na velmi nízké úrovni, to vše navíc přichází v citlivé době jednání mezi Bruselem a Londýnem o ujednáních pro Severní Irsko po brexitu,“ řekl deníku The Guardian nejmenovaný diplomatický zdroj.

Francie soustavně tlačí na EU, aby zaujala důraznější postoj vůči Spojenému království kvůli obavám, že Johnsonova vláda po brexitu porušuje závazky ohledně rybolovu ve vodách Lamanšského průlivu.

Ve středu mluvčí vlády v Paříži uvedl, že Francie sestavuje seznam sankcí. „Navzdory deseti měsícům intenzivních diskusí vláda Spojeného království stále nedodržela svůj slib, takže od 2. listopadu francouzská vláda přijme cílená opatření včetně zákazu vylodění britských rybářských plavidel v určených přístavech, posílení hygienických a celních kontrol, systematických bezpečnostních kontrol britských lodí a posílení kontrol nákladních vozidel při cestě do i ze Spojeného království,“ uvedl mluvčí.

Podle deníku The Guardian Paříž Británii vyhrožuje i v oblasti dodávek energie.

„Je to první série opatření,“ řekl francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune. „Buď tato první série opatření povede k dialogu o licencích, což by bylo dobře. Nebo tato opatření nepovedou k realizaci obchodu a my přijmeme další opatření včetně těch v oblasti dodávek elektřiny,“ dodal Beaune. „Naším cílem není zavádět tato opatření, ale získat licence,“ zdůraznil.

V prohlášení vlády se mimo jiné uvádí, že Francie požaduje mimořádné zasedání orgánu odpovědného za obchodní dohodu mezi Spojeným královstvím a EU, „aby zvážil všechna evropská opatření, která pravděpodobně obnoví práva vyplývající z dohody o obchodu a spolupráci“, uvádí BBC.

Reklama

Doporučované