Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Slavnostní střídání stráže i nasvícení Hradu. Česko si připomíná vznik státu

Česko

  11:20aktualizováno  12:47
Česko si připomíná vznik samostatné republiky v roce 1918. Na Pražském hradě se v poledne uskutečnilo slavnostní střídání stráže. Večer se Hrad ponoří do barev trikolory.

Ve čtvrtek v pravé poledne se na Pražském hradě uskutečnilo mimořádné slavnostní střídání Hradní stráže.

„Jednotka nastupující stráže bude doplněna o motocyklovou jednotku, za níž bude na I. nádvoří Pražského hradu praporečníky přinesena státní vlajka a bojový prapor Hradní stráže. V průběhu ceremoniálu zazní státní hymna v podání sólisty opery Národního divadla Františka Zahradníčka,“ popsal dopředu program Vít Novák z prezidentské kanceláře.

Slavnostní shromáždění ke 103. výročí vzniku Československa pořádá na Hradě i Český svaz bojovníků za svobodu. S projevem vystoupil po poledni bývalý prezident Václav Klaus. Ten v něm varoval před politikou Bruselu a tím, že je Česká republika na křižovatce.

Kvůli hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana se ale neuskuteční večerní předávání nejvyšších státních vyznamenání, odloženo bylo i jmenování nových generálů. Jména vyznamenaných se ale veřejnost dozví, Pražský hrad seznam večer zveřejní na svém webu.

Na Vítkově se po roční pauze způsobené pandemií koronaviru opět za účasti například premiéra Andreje Babiše nebo předsedy Senátu Miloše Vystrčila uskuteční pietní setkání. S projevem vystoupí i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která přijede do Prahy.

Československo bylo moderním státem, řekla Čaputová. Míří do Prahy

Autoři: ,