Po měsíci se v Česku opět objevila ptačí chřipka. V Rohozné na Jihlavsku musí vybít 5000 kusů drůbeže

Po měsíci se v České republice znovu potvrdila ptačí chřipka. V letošním 40. ohnisku v Rohozné u Jihlavy na Vysočině je 5000 kusů drůbeže, hlavně hus, veterináři je vybijí. Ve čtvrtek to oznámil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Jde podle něj o nízce patogenní chřipku subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka. Před měsícem šlo v Trhových Dušníkách na Příbramsku o vysoce patogenní typ choroby.

Jihlava (Aktualizováno: 12:27 28. 10. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odběr vzorků u drůbeže, cvičení pro případy nebezpečných nákaz zvířat, Boletice

V Rohozné u Jihlavy se objevila nízce patogenní ptačí chřipka. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

V chovu v Rohozné je 1400 výkrmových hus, 2200 hus chovného hejna, 800 výkrmových hus a 600 brojlerů.

Drůbež by podle nynějšího předpokladu krajských veterinářů měla být vybita počátkem příštího týdne. „Pokud se utrácí větší množství drůbeže, tak se to musí zorganizovat,“ řekl ředitel krajské veterinární správy Božek Vejmelka. Chovatelé mají zakázáno drůbež porážet, přemisťovat nebo prodávat.

Ptačí chřipka na Příbramsku: veterináři odhalili nebezpečný podtyp viru přenosného na člověka

Číst článek

V Rohozné je podle údajů na webu jediná velká husí farma na Vysočině, která se zabývá i líhnutím housat. Husy se tam chovají od roku 1974. Chov dřív patřil zemědělskému družstvu, v posledních letech funguje jako rodinná farma.

Nízce patogenní chřipka byla v ČR naposledy v chovu zjištěná v roce 2010, u volně žijících ptáků v roce 2012. V následujících případech, stejně jako v letošních ohniscích, šlo vždy o vysoce patogenní variantu.

„Státní veterinární správa nařídí mimořádná veterinární opatření a všechna drůbež v chovu bude utracena. Kolem ohniska bude vymezeno dvoukilometrové ochranné pásmo. V tomto pásmu budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která zakážou přesuny drůbeže, bude zakázáno pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva, které představují velké riziko šíření nákaz drůbeže,“ uvedl mluvčí Vorlíček.

Veterináři před dalším výskytem choroby varovali už před měsícem. „Virus ptačí chřipky je v populaci volně žijících ptáků evidentně do jisté míry stále přítomný, i když je infekční tlak ve srovnání s chladným zimním a jarním obdobím nízký,“ řekl již dříve za Státní veterinární správu Petr Majer. Chřipka se v posledních letech na podzim v ČR nevyskytovala. „Je proto i nadále nutné dodržovat pravidla hygienické bezpečnosti v chovech, zejména zabránit kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky,“ doplnil tehdy Majer.

V České republice bylo letos utraceno již zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena. Podle Agrární komory ČR to může znamenat výpadky na trhu s kachnami. Kuřecího masa a vajec se výpadky zatím netýkají.

Na Vysočině byla letos ptačí chřipka zjištěná v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. Na postižené farmě nechali veterináři 20. února utratit okolo 300 kusů drůbeže.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme