Španielski hudobníci chcú, aby úrady uznali poruchy sluchu za chorobu z povolania

Španielski hudobníci požadujú, aby úrady uznali poruchy sluchu za chorobu z povolania. Informoval o tom denník El País. Najčastejšími poruchami trpia hudobníci, ktorí začínali svoju kariéru v 80. a 90. rokoch minulého storočia. Vtedy často koncertovali v nevyhovujúcích podmienkach a svoj sluch chránili nedostatočne.

28.10.2021 12:00
People Ozzy Osbourne Foto: ,
Na problémy so sluchom sa sťažoval aj britský spevák Ozzy Osbourne.
debata

„Umelci a technici sú dlho vystavení vysokej úrovni hluku, čo spôsobuje postupné zhoršovanie sluchu,“ uviedol predseda združenia hudobných technikov Paco López. Podľa šéfa zväzu profesionálnych hudobníkov Guillema Arneda by španielsky štát mal hudobníkom poskytnúť finančnú kompenzáciu. Arnedo chce splnenie svojich požiadaviek dosiahnuť pri vyjednávaní so zástupcami vlády o novom zákone o umeleckých profesiách.

Jedným z hudobníkov, ktorí trpia poruchami sluchu, je gitarista a člen medzinárodne známej kapely Ska-P Roberto Gaňán. Päťdesiatročný hudobník už niekoľko rokov trpí šelestom v ušiach, takzvaným tinnitom, ktorý popisuje ako hučanie tisícich svrčkov. To mu spôsobuje poruchy spánku a stres. „Chlapcom z kapely (…) som povedal – tie svrčky ma zabíjajú,“ povedal Gaňán, ktorý sa snažil chorobu liečiť i na známej klinike v Düsseldorfe. Všetky pokusy ale boli zatiaľ márne. Podľa lekárov v súčasnosti neexistuje liečba za použitia liekov či chirurgického zásahu, ktorá by dokázala túto poruchu odstrániť. Riešenie je psychologického rázu – človek sa musí naučiť hučanie v ušiach nevnímať.

hudba, slúchadlá, Čítajte aj Hlasná hudba v slúchadlách môže viesť k hluchote

„Vždy, keď ma niekto požiada o radu, ako sa stať hudobníkom z povolania, odpovedám – chráň si uši,“ hovorí Víctor Cabezuelo, člen kapely Rufus T. Firefly. Hudobníci poukazujú na to, že na začiatku kariéry často hrajú v malých a nevyhovujúcích priestoroch. Navyše máloktorý mladý muzikant pomýšľa na ochranu svojho sluchu. Vec začnú riešiť, až keď nastane problém, čo je často neskoro. Potom je totiž niekedy jediným riešením prestať úplne hrať a koncertovať.

Problémy so sluchom neriešia zďaleka len španielski hudobníci. V minulosti o problémoch s ušami hovoril tiež bývalý gitarista kapely Oasis Noel Gallagher, James Hetfield zo skupiny Metallica či speváci Eric Clapton a Ozzy Osbourne.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #choroba z povolania #tinitus