Čerpací stanice v Číně se potýkají s nedostatkem paliva, kvůli rostoucím cenám a pomalejším dodávkám mají problémy zejména řidiči nákladních aut, kteří často čekají na naftu dlouhé dny. Napsal o tom dnes server BBC. Na sociální síti Weibo se množí zprávy o tom, že na mnoha místech je nafta na příděl a nákladní auta nesmějí natankovat celou nádrž.

Řidič z města Š‘-ťia-čuang v provincii Che-pej ekonomickému serveru Caixin řekl, že tamní čerpací stanice povolují natankovat nanejvýš sto litrů nafty najednou, tedy zhruba desetinu nádrže. Na jiných místech jsou podle BBC omezení ještě přísnější a smí se tankovat jen 25 litrů paliva.

„Objel jsem několik benzínek a nafta tam není. Ceny porostou a velká nákladní auta určená pro zásobování nebudou moci dotankovat,“ uvedl jeden z uživatelů sítě Weibo.

Podle Mattie Bekinkové z organizace The Economist Intelligence Unit se nedostatek nafty projeví zejména v dálkové dopravě a může se dotknout přepravy zboží za hranice Číny.

Čína se v posledních týdnech potýká i s nedostatkem elektřiny a výpadky proudu zasáhly miliony domácností. Poptávka po energii se nyní zvyšuje díky oživování ekonomiky po pandemii, a Peking proto nařídil uhelným dolům, aby zvýšily těžbu.