Hlavní obsah

Společnost Facebook se přejmenuje na Meta

Meta – to je nové jméno společnosti Facebook. Ve čtvrtek večer to na konferenci oznámil šéf společnosti Mark Zuckerberg. Nejslavnější sociální síť na světě nicméně dál ponese jméno Facebook.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kromě sociální sítě Facebook ponesou původní název také další služby, které pod Meta spadají – například WhatsApp či Instagram.

Zuckerberg tlačil na přejmenování Facebooku kvůli tomu, že chtěl jasně oddělit sociální platformu od budoucích záměrů firmy. Podnik totiž několik posledních měsíců pracuje na plánech vlastního metaversu – virtuálního vesmíru.

Foto: archív tvůrců

Nové logo společnosti Meta

Ten by měl sloužit k prezentaci produktů i hraní her. Má to být místo, kde se budou potkávat zkrátka všichni lidé, využívat přitom k tomu budou systémy pro virtuální realitu. S trochou nadsázky lze říct, že si tvůrci vypůjčili celý nápad z knihy Ready Player One, kterou napsal Ernest Cline.

Pokud vás náhodou tento příběh minul – připomínáme, že jde o strhující dobrodružný thriller z blízké budoucnosti, kde prakticky celý svět tráví všechen svůj volný čas ve virtuální realitě, ve hře zvané OASIS. Je to místo, kde mohou lidé utéct od svých všedních starostí, mohou se zde bavit, závodit, cestovat, studovat, zamilovat se… Zkrátka dělat vše, co je napadne.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Zakladatel a šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg

A podobně má fungovat také metaverse v podání Facebooku. Minulý týden podnik dokonce oznámil, že se bude snažit přijmout 10 000 lidí v Evropě, kteří budou v následujících 10 až 15 letech pracovat na tvorbě „virtuálního vesmíru“.

Facebook není jedinou společností, která na metaversu pracuje. Podobné ambice má také herní studio Epic Games, které stojí za populárním hitem Fortnite.

Epic chce virtuální svět, Facebook rovnou celý vesmír

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám