Hlavní obsah

Globální dodávky smartphonů ve třetím čtvrtletí klesly

Needham

Celosvětové dodávky chytrých mobilních telefonů se ve třetím čtvrtletí meziročně snížily o 6,7 procenta na 331,2 milionu přístrojů, k poklesu přispěly problémy v dodavatelských řetězcích. Informovala o tom výzkumná společnost International Data Corporation (IDC) na svých internetových stránkách.

Foto: archív výrobce

Jedničkou na trhu s chytrými telefony zůstala jihokorejská společnost Samsung s podílem 20,8 procenta. (Ilustrační foto)

Článek

„Problémy v dodavatelských řetězcích a nedostatek součástek se nakonec projevily i na trhu se smartphony, který se doposud zdál být vůči těmto potížím téměř imunní,” uvedla analytička IDC Nabila Popalová. „Upřímně řečeno, plně imunní vůči nedostatkům v zásobování nikdy nebyl, ale donedávna tyto výpadky nebyly natolik závažné, aby to způsobilo pokles dodávek chytrých telefonů,” dodala.

Popalová upozornila, že výrobce chytrých mobilních telefonů kromě nedostatku součástek trápí rovněž další výrobní a logistické problémy. „Přísnější testování a karanténní opatření (související s pandemií covidu-19) brzdí dopravu a problémy s dodávkami elektřiny v Číně omezují produkci klíčových součástek. Navzdory všem snahám o zmírnění těchto dopadů byly výrobní cíle všech velkých dodavatelů chytrých telefonů pro čtvrté čtvrtletí upraveny směrem dolů,” dodala.

Jedničkou na trhu s chytrými telefony zůstala jihokorejská společnost Samsung s podílem 20,8 procenta. Její dodávky nicméně klesly o 14 procent na 69 milionů přístrojů. Druhé místo obsadila americká společnost Apple, které se podařilo zvýšit dodávky o 20,8 procenta na 50,4 milionu přístrojů. Za ní následovala čínská firma Xiaomi, jejíž dodávky klesly o 4,6 procenta na 44,3 milionu přístrojů.

Nové iPhony mají zdatné konkurenty

Testy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Levné iPhony 13 zmizely z obchodů

Nový iPhone 13 Pro i jeho větší bratříček 13 Pro Max jsou beznadějně vyprodané již od konce září – lidé je skoupili prakticky hned, jak se objevily na pultech...

Konec 3G se blíží. Jak to ovlivní MMS zprávy?

Využívat 3G připojení nemohou už od letošního dubna využívat zákazníci Vodafonu. V uplynulých týdnech a měsících začala mobilní sítě třetí generace rušit také...

Výběr článků

Načítám