Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Cestování

Zimní dovolená v Rakousku opět pro všechny. Hranice jsou otevřené

„Fjord Tyrolska“ slibuje milovníkům zimní turistiky na 150 kilometrů upravených tras. Sportovnější návštěvníci se mohou vydat na túru v doprovodu správců Přírodního parku. foto: Achensee Tourismus

Advertorial
Jak nejlépe strávit zimní dovolenou? V jedinečném zimním Rakousku, kde si můžete vybrat přesně ten styl dovolené, který vám vyhovuje. Zatímco se někdo nemůže dočkat, až obuje lyže nebo snowboard, jiný si představuje krásy krajiny při běžkaření nebo na procházce a další už se vidí s dětmi na sáňkách. Dovolená v Rakousku nabízí tohle všechno a mnohem víc. Navíc se zárukou ideálních sněhových podmínek.
  8:00 – ADVERTORIAL

Prašan a sluneční paprsky. To je asi ta vůbec nejlepší kombinace od dob, kdy bylo (v Rakousku) objeveno lyžování. Alpský stát je proslulý nejen svými sjezdovkami, ale i trasami pro turistiku a běžeckými stopami vedoucími zdejší krajinou. Pokud milujete zimu, není v Evropě lepšího místa, kde si ji skutečně vychutnat plnými doušky. Navíc z Česka je tohle zimní království opravdu na dosah, například cesta autem z Prahy do Salcburku trvá zhruba pět hodin.

Zimní dovolená v Rakousku – nejlepší nápad pro toto chladné roční období
Leutasch. Terénní park s vlnami, sjezdy a skoky znamená spoustu zábavy po...

Po loňské sezoně, kterou ovlivnila pandemie covidu-19, jsou nyní rakouské hranice opět otevřené. Otevřená jsou také gastronomická, ubytovací i volnočasová zařízení v alpských střediscích, tudíž nic nebrání tomu vyrazit a užít si dovolenou v Rakousku.

Stovky kilometrů sjezdovek

Za svou vysněnou dovolenou na lyžích se můžete vydat třeba do salcburského údolí Gasteinertal. Oblast čítá čtyři velké skiareály, dvoje termální lázně a nechybí ani pestrá nabídka zážitků pro děti.

Mezi rodinami oblíbené skiareály se řadí i Serfaus Fiss Ladis, kde návštěvníky čeká 214 kilometrů sjezdovek, Dachstein West, hornorakouský region s perfektně upravenými sjezdovkami, skvělými sněhovými podmínkami a jedinečným výhledem na zasněžené vápencové skály masivu Dachstein, či Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, kde se děti dosyta vyřádí v areálech dětských světů nebo na lyžařském kolotoči.

Kdo hledá extrém, v Rakousku najde

Pro ty, kdo preferují extrémnější jízdu a vyrážejí na dovolenou bez dětí, se nabízejí extrémní sjezdovky v západním Rakousku. Vytipovali jsme jich rovnou šest, přičemž každá může nabídnout něco jiného. V Langer Zug naleznete nejstrmější sjezdovku rakouských Alp, má sklon až 80 %! Stejně je na tom i sjezdovka v Bad Kleinkirchheim, kde se nachází závodní trasa Kärnten-Franz Klammer. Na paty jim šlape sjezdovka v Zillertalu s příhodným názvem Harakiri. Dva kilometry dlouhá trať má místy sklon až 78 %.

Sjezdovka Montafon nazvaná Diabolo. Černá, strmá, 312 metrů dlouhá a se sklonem 70 % – ďábelská výzva

Opravdu prudké jsou i tratě v Ischglu a Montafonu, kde si nadšenci mohou užít strmý sjezd na svahu o sklonu 70 %. Trochu jiný extrém potom nabízí sjezdovka v Ötztalu, kde během neskutečně dlouhých 15 kilometrů překonáte převýšení dva tisíce metrů.

Běžky pro začátečníky i pokročilé

Rakousko je destinací i pro ty, kdo vyznávají spíše poklidné běžkování. Nádherná krajina, panoramata, která berou dech, a stovky kilometrů stop vhodných i pro lyžaře, kteří krásy běžkování teprve objevují.

Jedním z míst, kam určitě za běžkami vyrazit i s malými dětmi, je Wagrain-Kleinarl. Tohle místo v Salcbursku je vhodné pro začátečníky i pokročilé a nabízí běžecké stopy a možnosti k pohodovým zastávkám. V Ramsau zase kromě 220 kilometrů běžeckých stop naleznete dětský běžkařský park skládající se z cvičného kopečku a překážek.

Z kopce na sáňkách i za tmy

Když už se vydáte na lyžařskou dovolenou s dětmi, jen s běžkami si zřejmě nevystačíte. Proložte proto dovolenou akční aktivitou, která přenese do dětství i vás – saňkováním!

Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Přívětivost k rodinám – přesně ta zde stojí v centru pozornosti! Návštěvníky čeká zábava ve areálech dětských světů, v lyžařských školách a na lyžařském kole.

V salcburském lyžařském střediskou Wildkogel-Arena Neukirchen & Bramberg naleznete nejdelší osvětlenou sáňkařskou dráhu na světě. Jedinečná dráha, na kterou se můžete těšit i po soumraku, měří 14 kilometrů a překonává převýšení 1400 metrů.

Když chcete klid, nazujte sněžnice

Ani lyže, ani sáňky, ale raději vlastní nohy? Zima v Rakousku čeká i na turisty. Ať už půjdete na procházku v nižší nadmořské výšce, nebo se vydáte někam výš, třeba se sněžnicemi na nohou, rozhodně nebudete litovat.

Jedním z míst jako z pohádky, které zve k vycházce, je Gosau. Tamní trasa kolem potoka Gosaubach v hornorakouské oblasti Mittertal návštěvníky provede kolem zdejších farem a luk, v zimě jak jinak než zasypaných hlubokou vrstvou sněhu. V idylickém horském údolí Forstau v Salcbursku si zase vychutnáte zimní turistiku na slunné náhorní plošině.

V podstatě kdekoli v Rakousku se potom můžete vydat i na méně obvyklou procházku, vlastně spíš túru – výšlap na sněžnicích. Důležité je se pořádně a teple obléknout. Za odměnu na vás čeká naprostý klid, kdy uslyšíte jen křupání sněhu pod nohama. Všude kolem jen lesy a volná příroda, v níž si budete připadat tak trochu jako „v obývacím pokoji divoké zvěře“.

Leutasch. Terénní park s vlnami, sjezdy a skoky znamená spoustu zábavy po Tyrolsku.

Autor:
Témata: Rakousko

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...