Windows | Operační systémy | Windows 11

Kvůli neplatnému certifikátu na některých počítačích s Windows 11 nefungují předinstalované aplikace

Microsoft přiznal, že část uživatelů nového operačního systému Windows 11 může mít problémy s otevíráním nebo používáním některých předinstalovaných aplikací a funkcí kvůli vypršení platnosti digitálního certifikátu.

„Počínaje 1. listopadem 2021 mohou mít někteří uživatelé, kteří nemají nainstalovanou aktualizaci KB5006746, vydanou 21. října 2021, problém s otevřením nebo používáním některých integrovaných aplikací systému Windows nebo částí aplikací,“ vysvětluje Microsoft. „Je to způsobeno problémem s digitálním certifikátem společnosti Microsoft, jehož platnost vypršela 31. října 2021.“

Nefungující aplikace

Postižené aplikace spoléhají na certifikát, jehož platnost vypršela v neděli 31. října. Nejlepším a nejrychlejším způsobem, jak tento problém vyřešit, je manuální instalace příslušné softwarové aktualizace, který vypršený certifikát obnoví.

Seznam aplikací a funkcí potenciálně ovlivněných tímto problémem systému Windows 11, verze 21H2, vypadá následovně:

  • Nástroj pro výstřižky.
  • Stránka s účty a vstupní stránka v aplikaci Nastavení (pouze v režimu S).
  • Dotyková klávesnice, psaní hlasem a panel emoji.
  • Uživatelské rozhraní Editoru vstupních metod (IME UI).
  • Začínáme a tipy.

Uživatelé systému Windows 11, kterých se to týká, si mohou nainstalovat náhled aktualizace KB5006746. Automaticky bude tato oprava instalována všem uživatelům systému Windows 11 v rámci pravidelných aktualizací v úterý 9. listopadu.

Relikty minulosti

Systém Windows 11 se vyvinul z Windows 10, což je požehnání i prokletí zároveň. Microsoft strávil posledních několik let zdokonalováním systému Windows 10, což znamená, že i jeho nástupce je založen na relativně vyspělém jádře.

Zároveň ale zdědil různé chyby a závady, které se v posledních týdnech vynořují na povrch. Nedávno se například ukázalo, že systém Windows 11 dokáže zaplnit pevný disk nebo SSD tisíci prázdných složek. To sice neovlivní výkon ani nezabere na úložné jednotce žádné významné množství místa, ale je to dokonalý příklad starých vad systému Windows 10, které se znovu objevují ve Windows 11.

Diskuze (14) Další článek: Recenze tankové multifunkční tiskárny Epson EcoTank L6460. Inkoust patří i do kanceláře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,