Prezident chce novou vládu rychle. Byl to Zeman, jak ho znám, řekl Fiala

  • 802
Miloš Zeman přijal v sobotu hodinu po poledni přes videohovor předsedu vítězné koalice SPOLU Petra Fialu. Prezident podle kandidáta na premiéra vyslovil přání, aby k sestavení nové vlády došlo co nejrychleji. „Byl to starý dobrý Miloš Zeman, jak ho znám,“ řekl po hovoru Fiala. Brzy očekává další schůzku.

Zeman jmenuje Fialu premiérem. Ještě se ujišťoval u Babiše

Jak vysokoškolský profesor upozornil, rychlost celého procesu nyní závisí i na tom, jestli bude moct prezident následující kroky provést na Pražském hradě, nebo v Lánech. 

„Nejprve musí proběhnout ustanovující schůze sněmovny, poté premiér Andrej Babiš podá demisi. Následně se budeme moci opět sejít a já panu prezidentovi předám seznam jmen budoucích členů vlády,“ doplnil Fiala na tiskovém briefingu v Brně, podle nějž v sobotu konkrétní jména či společný program trojkoalice SPOLU a PirSTANu neřešili.

Zeman měl podle Fialy vyslovit přání, že by se po příští vzájemné schůzce, na níž jmenný seznam obdrží, rád setkal s jednotlivými kandidáty na ministry. Nebo alespoň s většinou z nich.

Můžeme to tak chápat, řekl Fiala k pověření

I když předseda trojkoalice SPOLU a kandidát na budoucího premiéra Petr Fiala nechtěl napřímo říct, jestli dostal od prezidenta pověření k sestavení vlády, jelikož tento krok nemá oporu v ústavě, něco málo přeci jen nastínil.

„Pan prezident si je vědom, jak dopadly volby a jak se formují povolební koalice. Můžeme to tak v jistém smyslu chápat (že jsem byl pověřen, pozn. red.), jsme ve zvláštní situaci,“ řekl Fiala a dodal: „Můžu všechny ujistit, že rozhovor s Milošem Zemanem probíhal ve smyslu, že si je vědom, kdo sestavuje vládu.“

Trochu světla do toho překvapivě vnesl i do té doby mlčící prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Prezident republiky a předseda ODS se dohodli na budoucí spolupráci. S tím, že oba uvítali nabídku na pravidelné schůzky a pravidelná jednání,“ uvedl Ovčáček na Twitteru.

Podle všeho tak předání moci proběhne standardně a hladce. Nestandardním povolebním postupem podle dosluhujícího premiéra Babiše „strašili jen novináři, komentátoři a aktivisté“.

„Stejně tak tím strašili během čtyř let, co dělám premiéra. A jako ve všech případech se mýlili,“ řekl Babiš a dodal, že vždy postupoval standardně, demokraticky a podle ústavy. „Což se o nastupující garnituře už teď říct nedá,“ dodal.

Prezident se cítí lépe, těší Fialu

Na briefingu po skončení soukromého videohovoru padl i dotaz na prezidentovo zdraví, přičemž předseda ODS přiznal, že ho Zemanovo zdraví zajímalo.

„Říkal, že se cítí stále lépe. Je velmi optimistický a předpokládám, jak jsem to pochopil, abych nebyl špatně interpretován, že by mohl nemocnici opustit v řádech týdnů,“ prozradil Fiala, který ještě na konci října žádal hlasování o aktivaci článku 66 Ústavy, jež by Zemana dočasně zbavil pravomocí v případě, že by nebyl schopný zastávat svůj úřad.

Zeman si pravomoci zatím uhájil, v nemocnici může však být další měsíce

I když lékařské konzilium konstatovalo, že prezident není schopen vykonávat všechny své pravomoci, předseda Senátu Miloš Vystrčil v tom problém nevidí. Vyjádření konzilia podle něj znamená, že Zeman „některé pracovní povinnosti je schopen vykonávat, což znamená minimálně ty nejdůležitější,“ řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video