Martin bude mít letos zpoždění. Na Česko se ale žene jiná slota

Domácí 09. listopadu 2021 | 15:35 — Ilona Cílková
Během svatomartinského si budeme užívat klasické listopadové teploty, kdy v maximech teploty budou atakovat i 10 °C, po ránu při malé oblačnosti sklouznou lehce pod bod mrazu. Meteorologové ale vydali varování před silným větrem.
Se sněhovými přeháňkami můžeme počítat od neděle / Pixabay Ioana Radu

Martin sice na bílém koni nepřijede, ale na Česko se opět žene silný vítr. Na některých místech republiky dosáhne z úterý na středu a během dne rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu. Ačkoliv se během týdne teploty vyšplhají až k 11 °C, od neděle můžeme počítat se sněhovými přeháňkami. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V noci z úterý na středu se na Českomoravské vrchovině a Moravě postupně vyskytne vítr o síle 4 až 8 m/s, místy ale s nárazy kolem 15 m/s. Na horách na severu republiky postupně očekávejme vítr kolem 25 m/s, což je kolem 90 km/h. V západní polovině Čech bude vítr slabý, proměnlivý a do 3 m/s.

Ve středu počítejme s jasným až polojasným počasím. Místy a během dne se jen ojediněle objeví nízká oblačnost nebo mlhy, které ráno výjimečně budou i mrznoucí. Nejnižší noční teploty klesnou ke 4 až 0 °C, při slabém větru až k -2 °C. Nejvyšší teploty se vyšplhají k 7 až 11 °C, při déletrvající nízké oblačnosti nebo mlze dosáhnou kolem 4 °C. Na Českomoravské vrchovině a Moravě bude čerstvý vítr o síle 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Na horách na severu území opět kolem 25 m/s, tedy 90 km/h. K večeru začne vítr mírně slábnout.

Ve čtvrtek bude obloha většinou zatažená, bude nízká oblačnost a mlhy. Ojediněle se vyskytne mrholení. Na horách bude jasno až polojasno, během dne místy i v nižších polohách. Nejnižší noční teploty klesnou k 5 až 1 °C, při malé oblačnosti až k -2 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají ke 3 až 7 °C, při déletrvajícím slunečním svitu až k 11 °C.

V pátek také počítejme se zataženým počasím, s nízkou oblačností nebo mlhami. Ojediněle během dne může místy být i polojasno. Nejnižší noční teploty dosáhnou 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají ke 3 až 7 °C, při déletrvajícím slunečním svitu až k 10 °C.

Sobotní počasí bude oblačné až zatažené, zpočátku místy i polojasné. Postupně se místy vyskytnou přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou ke 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 5 až 9 °C. V Čechách a ve Slezsku se místy vyšplhají až na 11 °C.

Od neděle do úterý většinou očekávejme oblačno. Zpočátku místy, postupně jen ojediněle, se objeví přeháňky. Na horách, přechodně i ve vyšších polohách, počítejme se sněhovými přeháňkami. Nejnižší noční teploty v neděli klesnou ke 3 až -1 °C, postupně k -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty se v neděli budou pohybovat mezi 5 až 9 °C, postupně mezi 2 až 6 °C. Meteorologové vydali první předpověď na letošní zimu. A máme se na co těšit.

Zdroj: chmi.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu