Opět jsme to světu natřeli. Česko zažívá dramatický nárůst koronaviru

Domácí 10. listopadu 2021 | 08:31 — Ilona Cílková
Za úterý bylo potvrzeno 14 539 nových případů nákazy koronavirem. Je to nejvíce od poloviny března. Česko tak zažívá rychlý nárůst epidemie, který čekal jen málokdo. Statistici navíc upozorňují, že může počet nakažených skokově narůstat a významně může stoupat i zátěž nemocnic. Zase jsme to světu natřeli, říká ironicky biochemik Konvalinka.
Máme určitě hodně jiný virus, než jsme měli brzy na jaře a než jsme měli loni / Depositphotos

„Buďme upřímní. Takto rychlý nárůst epidemie, který se mimochodem děje i v okolních zemích, ale tady jsme to zase už natřeli celému světu, čekal jen málokdo,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas biochemik Jan Konvalinka.

Nemohu říct, že to nečekal nikdo. Byly tady předpovědi známých pesimistů, jako je kolega Jaroslav Flegr a Marián Hajdúch, kteří to předpovídali už v září. Přiznám se, abych nedělal generála po bitvě, já jsem mezi nimi nebyl – tipoval jsem, že to bude menší. A musím říct, rychlý nárůst překvapil i mě," dodává. 

Kanvalinka si v tuto chvíli netroufne předpovědět, jak se bude pandemie vyvíjet. „Teď se člověk už bojí cokoliv predikovat, ale pořád si myslím, že to nedoletí tak vysoko jako loni na podzim, nebo letos na jaře. A že hlavně hospitalizovaných a lidí v těžkém stavu bude méně. Ale pořád je to nárůst, který je dramatický a nebezpečný," odhaduje prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum.

Virus SARS-CoV-2 podle Konvalinky pořád dál mutuje, v tuto chvíli nás trápí varianta delta se subvariantami, které koronavirus mění. „Zatím se nezdálo a neměli jsme ani na úrovni tkáňových kultur informace, že by virus byl infekčnější, nebo že by se nové varianty prosazovaly nějak dramaticky, což je vždy znamení toho, že mají nějakou selekční výhodu a jsou infekčnější. To se nezdálo,“ popisuje. 

 „Ale nemyslím si, že máme výrazně jiný virus, než jsme měli před třemi měsíci. Před třemi měsíci bylo léto, měli jsme víc sluníčka a lidé byli více venku, bylo teplejší počasí. To je ten hlavní rozdíl," domnívá se biochemik. 

I Konvalinka odhaduje, že nárůst počtu pozitivních bude ještě týden nebo dva pokračovat. „Čekal bych ale trochu lepší modely od lidí, kteří se tím profesionálně zabývají. A zatím se musím přiznat, že tak, jak já čtu jejich vyjádření, tak jsou trochu bezradní. Můj laický model by byl, že to jde tak rychle a infektivita je tak vysoká, že teď zažíváme exponenciální růst, který opravdu nemůže trvat donekonečna. Protože není dost těch naivních, není dost materiálu. A aby suchý les mohl hořet, je už hodně prohořelý.“

Konvalinka nepředpokládá, že by opět mělo někdy kolem Vánoc dojít k lockdownu, jak naznačil kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek. „Můj osobní odhad je, že k nějakému lockdownu nedojde. Zčásti proto, že nebude nutný, zčásti proto, že k němu nebude politická vůle. Ostatně teď máme mezivládí, ani není, kdo by ho udělal. Současná vláda se tváří, že už je opozice, a nová vláda ještě nevznikla.“ 

„Přestože velmi nerad komentuji politiku, tak jsme v opravdu nesmírně nebezpečné situaci, kdy je vláda na odchodu a podle mého názoru neřeší situaci dost aktivně a svaluje vinu na opozici. Teď jsme si udělali luxus, kdy čtyři týdny čekáme na svolání parlamentu, aby vůbec mohla vláda podat demisi. To je strašně nezodpovědné a velmi nebezpečné v této situaci," uzavírá biochemik Jan Konvalinka. Musíme změnit postoj k očkovaným, jinak epidemii nezbrzdíme, hlásí experti.

Zdroj: irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu