Ostrá zkouška pro koalice. Dnes poprvé otestují svoji soudržnost

Domácí 10. listopadu 2021 | 07:26 — Ilona Cílková
Novou koalici ve složení ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN čeká první ostrá zkouška po nových volbách. Poslanecká sněmovna bude dnes v tajné volbě vybírat nového šéfa dolní komory. Jasnou favoritkou je předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, kterou navrhla nová koalice.
Jasnou favoritkou je předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, kterou navrhla nová koalice / Foto: Spolu21

Se svým kandidátem přichází ale i hnutí ANO, které jako nejsilnější poslanecký klub chce funkci pro sebe. Problémem ale je, že se o místo uchází současný ministr Babišovy vlády Karel Havlíček, který však nemůže kandidovat kvůli souběhu svých funkcí. Shodují se na tom jak ústavní právníci, tak i sněmovní legislativní odbor. Hnutí ANO však potvrdilo, že nominace ministra a vicepremiéra Havlíčka zůstává v platnosti. Předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO) uvedl, že před volbou zřejmě nechá hlasovat, zda Havlíček může být k volbě předsedy sněmovny připuštěn. I to by však nebylo v souladu s ústavou.

Podle Petra Fialy ministr Havlíček ani Okamura nemají šanci. „Ani nevím, jestli to bylo myšleno vážně, protože článek 32 Ústavy vylučuje to, aby se člen vlády stal předsedou Poslanecké sněmovny. A v případě Tomia Okamury jsme jasně dávali najevo, že z hlediska poměrného zastoupení v Poslanecké sněmovně to prostě na SPD nevychází, takže ta šance je opravdu minimální," uvedl tento týden předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro Radiožurnál.

Na pořadu dne je i volba místopředsedů Poslanecké sněmovny. Těch bude podle dřívějších jednání celkem 6, kdy 2 posty připadnou hnutí ANO. Do klání vyšlou bývalého předsedu sněmovny Radka Vondráčka a exhejtmanku Karlovarského kraje Janu Mračkovou Vildumetzovou. Za ODS se bude o místo ucházet poslanec Jan Skopeček, za STAN Věra Kovářová, za lidovce Jan Bartošek a za Piráty Olga Richterová.

Hnutí SPD nepřipadl žádné místopředsednické místo a předseda Tomio Okamura už dříve avizoval, že se o místo bude také ucházet. Očekává se tak, že před volbou proběhne bouřlivá diskuze. Okamura se pozastavuje nad tím, že sněmovní většina v podobě koalic má nyní mít ve vedení dolní komory pět zástupců a opozice dva, když v minulém volebním období byl podle něho poměr tři ku třem. „Že nás chtějí ty rádoby demokratické koalice odstavit od toho, abychom měli dostatek informací, tak to určitě není dobrá zpráva. Určitě v tomto ohledu vystoupíme a budeme prosazovat, abychom mohli adekvátně zastupovat naše voliče," sdělil šéf SPD Tomio Okamura. Vyloučeny proto nejsou dlouhé projevy poslanců SPD. Jsou Okamura a Havlíček opravdu bez šance? Schyluje se k napínavé bitvě ve Sněmovně.

Zdroj: irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu