Změny v nošení roušek, testování i očkování. Vláda přitvrdila v opatření, další přibudou

Studenti v rouškách na VŠ

Vláda se sešla kvůli aktuální ekonomické i pandemické situaci

Situace není dobrá, nárůsty počtu nakažených covidem musíme řešit, uvedl dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády. Kabinet přijal nová opatření proti šíření koronaviru, další projedná nejdříve Rada pro zdravotní rizika. Konkrétní změny přiblížil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Týkat se budou zejména testování zdravotníků, očkování cizinců a nošení respirátorů ve školách.

„Situace není dobrá. V úterý bylo do nemocnic přijato asi 330 lidí, průměrný věk je 68 let. Znovu apelujeme na všechny občany, aby se očkovali,“ prohlásil Babiš (ANO) na tiskové konferenci. Za jediné řešení současného nárůstu počtu nakažených považuje očkování. Vláda ale zároveň schválila zpřísnění opatření.

Vážnost situace potvrdil i ministr zdravotnictví Vojtěch. „Navrhujeme několik opatření a budeme jednat o dalších. Rozšiřujeme podmínku nošení respirátorů, zejména na vysokých, ale i jiných školách. Tam, kde bude 50 studentů nebo žáků na jednom místě, bude nutné, aby v rámci výuky měli respirátory,“ sdělil. Nařízení by mělo platit od 15. listopadu.

Aktuálně mají studenti vysokých škol povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorech v případě, že nejsou usazeni. Žáci středních a základních škol musí mít ochranu dýchacích cest ve společných prostorách, ale ne při výuce.

Nově přijatá opatření se týkají také zdravotníků. Neočkovaní pracovníci v nemocnicích nebo dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkováni proti covidu, se budou muset povinně testovat. „Od 15. listopadu bude povinně testován každý zaměstnanec v lůžkové péči, každý, kdo přichází do kontaktu s pacienty a není naočkován, a to jednou za sedm dní,“ upřesnil Vojtěch. První testy musí být provedeny nejpozději do 22. listopadu.

Změny v očkování cizinců

Změní se také pravidla pro očkování cizinců, ti si totiž doposud museli očkování zaplatit. „V tuto chvíli každý, kdo legálně pobývá na území České republiky dlouhodobě, bude moci být očkován v zásadě zdarma, na základě úhrady očkování ze státního rozpočtu. Bude si hradit pouze výkon, to znamená aplikaci daného očkování,“ dodal Vojtěch.

Další změny jsou podle něj spíše technické. Nově bude povinné vyšetřit 30 procent pozitivních vzorků tzv. diskriminačním PCR na přítomnost mutací koronaviru, nikoli všechny. „Víme, že v České republice máme zhruba 97 případů delta mutace, proto snižujeme povinnost testovat diskriminačním PCR na 30 procent vzorků,“ uvedl s tím, že by změna měla pomoci přehlceným laboratořím.

Od 15. listopadu vláda také sníží administrativní zátěž poskytovatelů očkování. Ti doteď museli evidovat aktuální množství očkovacího materiálu, nyní ale ale už na trhu dost materiálu a není tak nutné evidovat tyto informace.

Další opatření probere vláda v pátek

Vojtěch doplnil, že vláda nemůže nařizovat uzávěry bez nouzového stavu, proto volí režimová opatření, která chce dále zpřísňovat. Už dříve se mluvilo o tom, že by například vstup na některé akce byl povolen jen očkovaným a lidem po prodělání nemoci. Nyní jako prokázání bezinfekčnosti platí i negativní test.

V pátek se také znovu sejde vláda, která projedná další opatření proti šíření epidemie covidu. Ještě před tím se ve čtvrtek ráno uskuteční schůze vládní rady pro zdravotní rizika, která návrhy opatření probere.

Laboratoře v Česku potvrdily za úterý 14 539 nových případů nemoci COVID-19, což je o 4 628 více než před týdnem. Jde o nejvyšší denní nárůst od 12. března. V nemocnicích je s covidem téměř 3 300 lidí. Přibývá i počet hospitalizovaných v těžkém stavu.

Tagy: