Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Všem nám záleží na tom, abychom konzumovali bezpečné a kvalitní potraviny. Jejich cesta začíná u půdy a pokračuje k volbě správné odrůdy, osivům, sadbě, hnojivům a přípravkům na ochranu rostlin. Bez toho všeho zemědělské plodiny strádají, mají potíže se svým zdravým vývojem a výsledkem je špatná sklizeň. Abychom naopak sklízeli dostatek a ve skvělé kvalitě, a ještě co nejvíce šetřili životní prostředí, v tom všem pomáhá naše zkušebnictví, kontrola a rostlinolékařství.

Reakce ÚKZÚZ na seriál České televize „Kapka vody“

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) považuje za nezbytné reagovat na nepravdivé, zavádějící až poplašné informace zveřejněné prostřednictvím České televize v pořadu „Kapka vody - díl „Problematika adaptace na klimatickou změnu a vzdělávání v otázce ochrany vody“.

Reagujeme na vysílání Kapka vody 3 (III. Řada), konkrétně díl pod názvem „Problematika adaptace na klimatickou změnu a vzdělávání v otázce ochrany vody“.

Pořad v samotném úvodu zmiňuje označení „avicidy“ a dává je do souvislosti s pesticidními látkami využívanými zemědělci.

ÚKZÚZ sděluje, že v České republice, potažmo EU, nebyly a nejsou avicidy v zemědělství povoleny a tudíž nejsou zemědělci ani používány.

K navazujícímu sdělení “Pod souhrnným názvem pesticidy jsou schovány chemikálie využívané pro ochranu plodin. Spíše jsou to ale látky, které zemědělci používají pro masivní hubení plevelů, hub, hmyzu, drobných savců, ryb, keřů. Na poli 21. stol. nemá přežít prakticky nic než pěstovaná plodina“

sdělujeme, že při povolování pesticidů jsou v EU stanovena zákonná kritéria pro posouzení vlivů na necílové organismy (tj. jiné, než ošetřovaná plodina), včetně rychlosti obnovy jejich populací na ošetřeném pozemku ze sousedních ploch.

Posuzují se i případné vlivy právě na plochy sousedící s ošetřovanou plodinou. Cílem ošetření tedy nemůže a nesmí být “vyhubení všeho mimo zemědělskou plodinu”. Přípravky s takovými efekty by nebyly povoleny a podobný postup by neumožňovaly ani zákonné požadavky na činnost zemědělce.


Doplňující informace ke spotřebě pesticidů jsou zveřejněny v tiskové zprávě ÚKZÚZ.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.