Čtvrtek 30. května 2024, svátek má Ferdinand
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nový hit konspiračních teorií. Koncert Travise Scotta byl satanistickým rituálem, křičí mladí

Americký rapper Travis Scott na hudebním festivalu Astroworld v americkém Houstonu, při němž v tlačenici přišlo o život osm lidí. (6. listopadu 2021) foto: AP

Během koncertu rappera Travise Scotta v rámci amerického festivalu Astrowolrd bylo davem umačkáno osm lidí. Později se objevila zpráva o deváté oběti. Po sociálních sítích se začaly mezi mladými šířit šílené konspirační teorie o tom, že koncert měl být zamaskovaný satanistický rituál.
  5:00

Podle nesmyslných a přestřelených nahrávek šířících se mezi adolescenty převážně na sociální síti TikTok bylo celé pódium festivalu Astroworld postavené jako obrácený kříž. Travis Scott měl během koncertu provádět obětní rituál, o čemž údajně svědčila i obrovská maketa lebky na pódiu. Jiná videa mají zase ukazovat Scotta, jak si pro sebe něco mumlá, zatímco záchranáři odnášejí umačkané oběti. Celému vyznění nepomohlo právě to, že koncert pokračoval i při odnášení mrtvých těl, přičemž nejmladší oběti bylo pouhých čtrnáct let. 

Lidé pokládají květiny na počest osmi lidí, kteří zemřeli v tlačenici na...
Lidé pokládají květiny na počest osmi lidí, kteří zemřeli v tlačenici na...

Nejde o žádnou okrajovou záležitost. Videa, jež spřádají o koncertu konspirační teorie, mají milionová zhlédnutí. Sdružují se převážně pod hashtagy #savethechildren (zachraňte děti), #satanicritual (satanistický rituál) a #qanon, kdy QAnon je mezi konspiračními teoretiky oblíbené označení toho, že podobné incidenty jsou provázané. Ostatně nejznámějším tvrzením QAnonu je, že v rámci Americké demokratické strany existuje tajná skupina satanistických pedofilů. 

Mluvčí sociální sítě TikTok sdělil magazínu Forbes, že služba usilovně pracuje na postupném odstraňování podobných videí. Ta totiž porušují zásady TikToku tím, že šíří dezinformace a nabádají k nenávisti. 

Show pokračovala, přestože umírali lidé. Raper Scott čelí žalobám, protože koncert nepřerušil

Americký hudebník Travis Scott je při svých show znám burcováním davů. I pro to na něj od nešťastné události míří již několik žalob. Zatím ale stále není jasné, jak proč se neštěstí stalo. Podle agentury AP policie v současné době prošetřuje i to, zda záchranné složky na místě nezanedbaly své povinnosti.

V době sociálních sítí je poměrně běžným úkazem, že každý nový incident vyvolá celou vlnu nových konspiračních teorií. Vědecké výzkumy dokázaly, že v nejistých a vypjatých časech se lidé mnohem častěji k takovým teoriím uchylují. Není tedy s podivem, že koronavirová pandemie představuje pro konspirační teorie zlaté časy. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!